nyúzott birkák

2018.06.20. 20:03

Többtonnányi állati bőrt dobtak ki az útra Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten.

Polgár Tibor

Lukács Attila és Áldozó Tamás a tett helyszínén Fotó: Polgár Tibor/Napló

A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Lukács Attila és Áldozó Tamás a tett helyszínén Fotó: Polgár Tibor/Napló

Valószínűleg vágóhídról származott

Szerda délután a helyszínen Lukács Attila hatósági állatorvos elmondta: a jelentős mennyiségű, körülbelül öt köbméternyi illegálisan lerakott állati maradvány lesózott birka- és szarvasmarhabőr volt, ami valószínűleg vágóhídról származott. Vélhetően a helytelen, szakszerűtlen tárolás miatt a bőrök tönkremehettek, az elkövetők pedig nem vállalták azok szabályos megsemmisítését és az ezzel járó költségeket, ezért törvénytelen módszerhez, illegális hulladéklerakáshoz folyamodtak. A rendőrségnek segíthet a tettesek nyomára bukkanni, hogy a bőrök között találtak egy-egy osztrák és szlovák eredetű krotáliát, azaz a jószágok beazonosításához használt füljelzőt. Lukács Attila megjegyezte, az állati maradványok bizonyos esetekben különféle fertőzéseket is hordozhatnak, amik akár komoly kockázatot jelenthetnek az emberre. Egyelőre még vizsgálják, hogy ebből a szempontból ezek a birka- és szarvasmarhabőrök mennyire voltak veszélyesek.

Fotó: Polgár Tibor/Napló Fotó: Polgár Tibor/Napló

Feljelentést tettek

Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, Pápán eddig a lomis tevékenységhez és a háztartási szeméthez kapcsolódó illegális hulladéklerakás okozott gondot, a mostani esethez hasonló, állati eredetű környezetszennyezésre az elmúlt időszakban nem volt példa a városban. Mint mondta, a birka- és szarvasmarhabőröket egy közforgalom elől el nem zárt magánterületen rakták le, az ilyen helyzetekben az önkormányzatnak kell gondoskodni a hulladékanyag elszállíttatásáról. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket, akikkel így ki lehet majd fizettetni a terület megtisztításának költségeit. Az üggyel kapcsolatban feljelentést tettek a Pápai Rendőrkapitányságon, melynek munkatársai vizsgálatot indítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában