Hetven esztendeje

2018.07.18. 07:00

Az ihászi csata emlékére koszorúztak

Hetven esztendeje áll Ihász északi szélén, a Marcaltő felé vezető út mentén az 1849. június 27-i ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve, amit az ütközet évfordulójához kapcsolódóan idén is megkoszorúztak.

Polgár Tibor

Megemlékezők egy csoportja az ihászi névtelen honvédemlékműnél Fotó: Elsősorban pápai–Városbarát Egylet

A faluszéli emlékhely már a 19. század második felében jelölt volt egy szerény fakereszttel, melyet 1896-ban egy téglából emelt emlékoszloppal váltottak fel. Ezt 1927 körül felújították, majd hét évtizeddel ezelőtt, 1948-ban, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc centenáriumának évében átalakították mai formájába. Ennek idei hetvenedik évfordulója alkalmából Sandl Zoltán, Marcaltő polgármestere, Kerecsényi Zoltán, az Elsősorban pápai–Városbarát Egylet ügyvivője, valamint Szollás Mária, a hetven évvel ezelőtti emlékműavató egyik résztvevője koszorút helyezett el itt az ihászi csata évfordulójának tiszteletére.

Megemlékezők egy csoportja az ihászi csatára emlékeztető táblánál
Fotó: Elsősorban pápai–Városbarát Egylet

A mészkő és tégla anyagú, Vajda Sándor néhai pápai kőfaragó által alkotott emlékoszlop feliratának tanúsága szerint itt nyugszik az 1848–49-es szabadságharc egy névtelen hős honvédje. Azonban Kerecsényi Zoltán szerint ez vitatható, hiszen a múlt században többször megbolygatták itt a földet, de földi maradványokra nem leltek. Mint mondta, az ihászi csatamezőn szerteszét heverő hősi halottakat napokkal később a környező lakosság temette el különböző helyeken. Nem lehet pontosan tudni, hogy hol. Napjainkban az Ihásznál elesettek közül csupán egyetlen hősnek ismert a konkrét nyughelye: a nemesszalóki köztemetőben eltemetett Szalóky Sámuelé. Kerecsényi Zoltán hozzátette, az idők folyamán az ihászi névtelen emlékhely zarándokhellyé vált, ami a szabadságért, a függetlenségért vérüket és életüket áldozó embertársaink előtt tiszteleg.

Az idei évfordulón újabb emlékjellel gazdagodott a település, ugyanis az emlékparkban a helyi önkormányzat támogatásával, valamint Marton Zsolt és Kerecsényi Zoltán ihászi családi kötődésű lokálpatrióták közös munkájának köszönhetően felállítottak egy emlékeztető táblát, mely bemutatja a 169 évvel ezelőtti küzdelem rövid történetét. Ezzel egyidejűleg a marcaltői önkormányzat gondozásában megjelent az ugyancsak az ihászi csatáról szóló kiadvány, amely egy 1896-os pápai emlékkötet reprint kiadása. Ezt a faluvezetés minden ihászi háztartásba el szeretné juttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában