Rekordot dönt az utasszám

2018.07.09. 07:00

Idén hosszabb szezonnal várják a hajózni vágyókat a Balatonon

Szombaton megkezdődött a hajózási szezon főidénye, amely idén a megszokottnál egy héttel hosszabb lesz, augusztus 26-áig várja az utasokat a települések közötti sűrűbb menetrendi hajózással, teljes séta- és programhajó- kínálatával.

Tóth B. Zsuzsa

Idén a személyhajózási forgalom az előzetesen tervezetthez képest is jobban alakult Fotó: Nagy Lajos / Napló

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) idén húsvétkor indította el a 172. balatoni hajózási szezont változatlan díjakkal. Július hetedikén lépett érvénybe a személyhajózás főidényi menetrendje. Mint azt a társaságtól megtudtuk, a személyhajózási forgalom az előzetesen tervezetthez képest is jobban alakult. Az utasforgalmi adatok alapján a húsvéti szezonindulástól június 30-ig 184 ezer utast szállítottak a személyhajók, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 23 százalékos növekedést jelent.

A menetrendi hajózás biztosításával a társaság célja,hogy a Balatonnál nyaralók a kirándulásaik tervezésekorszámoljanak a hajókkal is mint utazási eszközzel. Ezért a Balaton-parti települések látnivalóira és programlehetőségeire a társaság valamennyi kommunikációs eszközével felhívja az utazók figyelmét. A főidényben mind a 21 közforgalmú személyhajó-kikötő és valamennyi személyhajó bekapcsolódik a szolgáltatás biztosításába. Összesen 15 útvonalon, 458 járatot indít hetente a Bahart. A legkedveltebb Siófok–Balatonfüred–Tihany, illetve a Fonyód–Badacsony útvonalon a főidényben naponta 26 járat üzemel.

Idén a személyhajózási forgalom az előzetesen tervezetthez képest
is jobban alakult Fotó: Nagy Lajos / Napló

A legforgalmasabb útvonalakon a gyorshajó-szolgáltatás szintén igénybe vehető. Az elmúlt évek utasforgalmi adatai alapján a teljes utasforgalom csaknem egyharmadát, mintegy 200 ezer utast a séta- és programhajók utazóközönsége adja. A 18 kikötőből hetente összese 288 alkalommal induló sétahajózás mellett 10 kikötőben heti 32 alkalommal sétahajókkal is várja utasait a Bahart. Balatonfüredről indulnak a félszigetkerülő sétahajójáratok, valamint újdonságként szerepel a kínálatban a Keszthelyen nyaralóknak indított Csillaglesen Helkával hajóprogram. A felejthetetlen emlékek összegyűjtését kompkoncertek, fesztivál-bulihajók, gyorshajók segítik, és az augusztus 20-ai tűzijátéknéző hajók sem maradhatnak ki az idei nyári élmények közül. A kompjáratokat a forgalom függvényében sűríti a társaság a forgalmas nyári napokon.

A kompközlekedés tekintetében a Bahart ismét rekordévre számít. Az idei év szerencsésen indult, hiszen a tavalyi 51 napos leállással szemben idén egy napra sem kellett szüneteltetni a szolgáltatást az időjárási körülmények miatt. Az első félévben összesen 396 ezer utast, 131 ezer gépjárművet és 27 500 kerékpárt szállítottak a kompok, ami nagyságrendileg 18 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában