Magyarok Kenyere

2018.07.27. 17:30

A Veszprém megyei gazdák a jó cél érdekében örömmel adakoznak

Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó itthoni és határon túli szervezeteknek.

Molnár Sándor

Az ünnepségen Beke Zsolt plébános megáldotta az adománybúzát Fotó: Molnár Sándor

Az akcióhoz csatlakozva tegnap tartották meg jelképesen a Veszprém Megyei Magyarok Kenyere Búzagyűjtő Napját. Az ünnepség végén a tési szélmalomnál, miután Beke Zsolt plébános megáldotta azt, jelképesen lovas kocsira raktak néhány zsáknyit a helyiek által adományozott búzából.

Az ünnepségen Beke Zsolt plébános megáldotta az adománybúzát Fotó: Molnár Sándor

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke a tegnapi tési ünnepségen elmondta, hogy a megyében július 25-ig öt tonna búza és 70 ezer forint pénzadomány gyűlt össze. Az adomány mennyisége nőni fog, hiszen a gyűjtés augusztus végéig tart, megyénkben két helyen: Mezőlakon, a GABÉRT 2003 Szövetkezetnél és Küngösön, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. telephelyén várják az adományokat. A megyei elnök szólt arról is, hogy a program támogatottsága évről évre növekszik. Tavaly minden eddigi rekordot megdöntött a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból származó mennyiség: a 2011-es 10 tonna után 2016-ban 515, 2017-ben pedig már 628 tonna adománybúza gyűlt össze. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2017-ben: összesen 3969 (2392 magyarországi, illetve 1577 határon túli) magyar gazda gyűjtött búzát. Fodor-Bödös István, Tés polgármestere a Veszprém Megyei Magyarok Kenyere Búzagyűjtő Napján a köszöntőjében elmondta, hogy a kenyér és a magyar szavak összefonható közös üzenetét kereste, amikor a beszédére készült. Végül veretes versek csiszolt szóvirágai helyett egy rövid kis sort idézett, amelyben minden benne van, és amelyet minden magyar ért Dévától Tésig, az ország határain belül és az Óperenciás tengeren túl is: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.

A búzaösszeöntő napon közreműködtek a tési néptáncosok és a Bakony Virágai Népdalkör tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában