döntöttek a balatonfűzfői üdülőtelep működtetéséről is

2018.07.10. 07:00

Változott a parkolási rend Várpalotán

A város területén gépjárművel való várakozás szabályairól szóló önkormányzati rendeletet is módosította rendkívüli ülésén Várpalota város önkormányzatának képviselő-­testülete.

Szabó Péter Dániel

A városi kórház környékén is minden utcában megállhatnak az autósok, nem kell hozzá parkolókártya Fotó: Szabó Péter Dániel

A Honvéd és a Felsőinkám utca, illetve a Honvéd utca 2–8. épületeinek parkolókártyával rendelkező lakóira vonatkoztak azok a rendelkezések, amelyeket megváltoztatott a testület. A rendelet szerint 8 és 16 óra között bárki elhelyezhette gépjárművét a jelzett utcákban, míg 16 órától egészen reggelig csak az ott élő, parkolókártyával rendelkező lakók hagyhatták autóikat a parkolókban. Az érintett lakóközösségek képviselői a rendeletmódosítás hatályba­lépését követően megkeresték az önkormányzatot, s egyeztetéseket kezdeményeztek a várakozási engedéllyel való parkolással kapcsolatban. Ennek eredményeképpen határoztak arról júniusi rendkívüli ülésükön a képviselők, hogy a város többi részéhez hasonlóan július 1-jétől mindhárom utcában a parkolókban bárki bármikor ingyenesen elhelyezheti gépjárművét.

A városi kórház környékén is minden utcában megállhatnak az autósok, nem kell hozzá parkolókártya Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester elmondta, a jövőben a lakossággal együttműködve egységes döntéseket fog hozni az önkormányzat. – Azt javasoltam a képviselő-­testületnek, hogy tegyük egységessé a városban a parkolási rendet, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy Várpalota minden utcájában minden parkolóhelyen egységes módon biztosítsuk mindenki számára az ingyenes parkolási lehetőséget. Egészen biztosan kell majd a jövőben beszélni arról, hogy miképp lehet valamilyen módon szabályozni Várpalotán a parkolást, hiszen az elmúlt években megduplázódott a gépjárművek száma a településen. Ehhez a döntéshez azonban mindenképp szükség lesz a lakosság javaslataira is, hiszen ezt csak együttműködve lehet megtenni, s egészen biztosan nem lehet csak egy-egy utcát kiemelve bármit is behozni a rendszerbe. Tehát a jövőben egységes, az egész városra érvényes döntésekre lesz szükség – válaszolta kérdésünkre Várpalota polgármestere.

Galambos István képviselő szerint a Szent Donát Kórháznak is partnernek kell lennie a probléma megoldásában. Javaslata szerint a kórház mögött található parkolót – amit jelenleg a hátsó bejárat zárva tartása miatt senki sem használ – az intézmény szolgálati parkolóvá minősíthetné, vagyis az ott dolgozók helyezhetnék el gépjárművüket a területen. Már ezzel is csökkenne valamelyest az autók száma például a Honvéd utcában, ahol az ott működő szakrendelések miatt rendre alig találni par­kolóhelyet.

Az ülésen a képviselők arról is határoztak, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő balatonfűzfői üdülőtelepet várpalotai gyermekek elhelyezésére alkalmas szálláshelyként, valamint sport- és szabadidős táboroztatásra, illetve közösségi programok helyszíneként kívánják a jövőben működtetni a Thury Sport Kft. bevonásával. A tóparthoz közeli ingatlant Várpalota önkormányzata a későbbiekben szeretné fejleszteni is. – Megpróbáljuk a jövőben kifejezetten a várpalotaiak számára elérhetővé tenni a fűzfői ingatlant.

A tavaszi és az őszi időszakban az iskolák különböző programokra, akár táborozásra vagy erdei iskolára tudják majd használni a létesítményt, nyáron pedig üdülésre lesz alkalmas a terület. – Az épületek sajnos rossz állapotban vannak, tehát erre biztosan költeni kell majd, de ezt a munkát pályázati forrásból szeretnénk megoldani, amennyiben lesz rá lehetőségünk, önerőből ugyanis ilyen mértékű beruházást nem tud megoldani az önkormányzat – mondta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában