Hullócsillagokra vadásztak

2018.08.16. 14:00

Látványos égi jelenségeket vizsgáltak az ajkai tópart fövenyéről

A Bakonyi Csillagászati Egyesület a Nomádia Szabadidőparkkal közös szervezésben a napokban tartotta a Perseida meteorraj idei maximumának észlelését a szabad ég alatt a parkban. A hűvös nyár esti hullócsillag-vadászat közel száz főt vonzott a romantikus tóparti fövenyre.

Borsos Renáta

Ivanics Ferenc interaktív előadását érdeklődve hallgatták Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az égkémlelés mellett a tudományos előadásokra is szenteltek időt az egyesületi tagok. Szabadtéri vetítés során a hullócsillagok kultúránkban, néphiedelmeinkben elfoglalt szerepéről Ivanics-Rieger Klaudia beszélt az érdeklődőknek.

Ivanics Ferenc interaktív előadását érdeklődve hallgatták Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az egyesület elnöke, Ivanics Ferenc a meteorrajok kialakulásának történetéről és a jelenség észlelésének ismertetéséről tartott interaktív előadást. Az utóbbi anyagából feltett kérdésekre helyesen válaszolók között, gazdára talált két kicsi Cseljabinszk meteorit, 3 szuevitdarab és egy nagy fali csillagtérkép is. A csillagászok bolygókat és mélyég-

objektumokat is a távcsövek végére kaptak. Az egyesületi tagok közül Kauker Zoltán, Békési Zoltán és Veisz András a távcsövek segítségével a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt tudta bemutatni a résztvevőknek.

Az elnök elmondta, köszönet illeti még a program szervezésében nyújtott munkájáért Csánitzné Szentesi Mónika és Csánitz László egyesületi tagot. – Volt szerencsénk több hullócsillagot, tudományos néven meteort is elcsípnünk. A hűvös idő ellenére sokan kitartottak éjfél után is. Néhány látványos tűzgömb észlelése mellett több más Perseidát is sikerült megmutatnunk – mondta Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában