ismét benépesedett

2018.08.22. 07:00

Megünnepelték Öskün a háromszáz évvel ezelőtti újratelepítést

Háromszáz esztendeje annak, hogy Öskü ismét benépesedett a vészterhes török idők után, derült ki a településen vasárnap tartott ünnepi megemlékezésen.

Leitner Vera

A Palotai Darabontok bemutatója valódi időutazó hangulatot teremtett a történelmi visszatekintés előtt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gyapay Zoltán, az Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány (ÖKFA) elnöke vasárnap, a település augusztus 20-a alkalmából szervezett ünnepségén számolt be arról, hogy a török időkben miként néptelenedett el a falu. Bár az 1700-as évek elején többször próbáltak meg telepeseket hozni, ám ők néhány év után rendre szétszéledtek. – Öskü újjátelepítését 1713-ban kezdte a várpalotai Zichy család, nem sok sikerrel. Az 1715-ös országos összeírás adatai szerint nyolc család érkezett a csaknem kétszáz éve lakatlan területre, ám ők ismét szétszéledtek, helyükre 1718–19-ben, a Bars vármegyei Simonyból érkeztek új lakók, huszonkét szlovák család, s bár néhány esetben a telepeseket más földesurak kedvezőbb szerződések ígéretével elcsábították, Öskü újratelepítése immár tartósnak bizonyult, az eltávozottak helyére Besztercebánya környékéről, valamint Pozsony és Nyitra megyéből érkezett utánpótlás.

A Palotai Darabontok bemutatója valódi időutazó hangulatot teremtett a történelmi visszatekintés előtt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Annak ellenére, hogy látszólag nehéz körülmények között éltek a telepesek, Öskü egyre növekedett – derült ki Gyapay Zoltán beszámolójából.

Az alapítvány elnöke említést tett arról is, hogy a szlovák–magyar lakosságcserének ugyancsak kerek évfordulója van, ez hetven éve, 1948-ban történt. Ösküről ekkor 47 áttelepült szlovák család távozott Bagotára. – Nekünk, Öskün élő ösküieknek az, hogy velünk élő ösküiek elmentek tőlünk – bár megemlékezünk róla –, de nem lehet ünnep. Annak örülünk viszont, hogy Bagotán ma is élnek emberek, akik ösküinek vallják magukat, nem szakadtak el a családi, baráti kötelékek – hangsúlyozta Gyapay Zoltán, zárásként idézve a falu szlovákiai testvértelepülése, Martos egykori polgármesterét, Kiss Jánost: a lakosságcsere hibás politikusi döntéseit az egyszerű emberek hozták helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában