Házhoz mennek érte

2018.08.13. 11:00

Ősszel átalakul a szelektív hulladékgyűjtés rendszere Veszprémben

A családi házas övezetekben a gyűjtőszigetek helyett házhoz menő rendszerű szelektív hulladékgyűjtésre áll át ősztől a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK), tudtuk meg a szolgáltatótól.

Leitner Vera

A gyűjtőszigeteket gyakran illegális hulladéklerakóként használják

Fotó: Penovác Károly/Napló

120 vagy 240 literes edény

– A jelenleg is zajló elkülönített hulladékgyűjtés szelektív gyűjtőszigetek és házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés révén történik, ám ősztől az utóbbira kerül nagyobb hangsúly, és a családi házas övezetekben fokozatosan felszámolják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket – tájékoztatta lapunkat Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A lakók a gyűjtéshez rendszeresített szabványos edényeket – egy 120 vagy 240 literes edényt – díjmentesen vehetnek át a VHK ügyfélszolgálatán. Jelenleg 4350 házhoz menő hulladékgyűjtő edény funkcionál Veszprémben.

A gyűjtőszigeteket gyakran illegális hulladéklerakóként használják
Fotó: Penovác Károly/Napló

A szelektíven gyűjtött hulladék mindenképpen további szelektálást igényel, ezért ahhoz, hogy a hulladékot átvegyék a VHK-tól az azt továbbhasznosítók, nem elég az, hogy műanyagot, papírt vagy üveget gyűjtünk, hanem tovább kell osztályoznunk például a PET-palackokat, csomagolóanyagokat, mosószeres flakonokat, de további csoportosítást igényelnek például a különböző színű üvegek is. A begyűjtést ezért, illetve gazdaságossági szempontból is egy autóval végzi a VHK, hiszen a szelektíven gyűjtött hulladék mindenképpen egy válogatószalagra kerül, hogy hatékonyan tudjon visszakerülni az újrahasznosítási láncba. Ez a szempont érvényesül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés esetén is, ahol elkülönített együtt gyűjtés történik: papír, műanyag és alumínium egy­aránt kerülhet a hulladékgyűjtő edényekbe a rajtuk elhelyezett matricák iránymutatásai alapján.

Nagyobb hatékonysággal tudják azt újrahasznosítani

A szolgáltató elmondása alapján az így, 2016 februárja óta házhoz menő rendszerben is működő szelektív gyűjtés révén begyűjtött anyag tisztább, ezért nagyobb hatékonysággal tudják azt újrahasznosítani, ám nemcsak a hatékonyság, a köztisztaság kérdése is nyomós érv a váltás mellett.

A gyűjtőszigeteket, illetve a közelükben lévő járdákat több helyen illegális hulladéklerakóként használja a lakosság. Az intézkedéssel a szolgáltató a városban, közterületen, erdő szélén illegálisan elhelyezett hulladék mennyiségét is csökkenteni kívánja, így járulva hozzá közvetlen környezetünk tisztaságához, egy magasabb életminőség eléréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában