Firkamentes tanévkezdés

2018.08.15. 17:30

Hatékony technológiával tisztult meg a graffitiktől a Deák iskola Veszprémben

 Évtizedes probléma oldódott meg a Deák iskolában az épületet régóta csúfító graffitik eltávolításával. A tisztítást egy helyi cég egy új technológiával, díjmentesen végezte el kedden az intézményben.

Leitner Vera

A finomszemcseszórás egy teljesen környezetbarát technológia, mely az emberi egészségre abszolút ártalmatlan, és semmiféle utókezelést nem igényel a tisztítás során keletkezett hulladék elhelyezése – hangsúlyozta az eljárást Magyarországon elterjesztő cég veszprémi telephelye, a K&S Service ügyvezetője, Schmidt Zoltán a Deák iskola udvarán rendezett keddi sajtónyilvános graffitimentesítő bemutatón. Az eljárás nemcsak graffitivel szennyezett falak, hanem tetők, nagy felületű járdák, terek, különböző burkolatok, műemléképületek, fa felület tisztítására is alkalmas.

Környezet- és egészségkímélő anyagokkal dolgoznak, a keletkezett hulladékot maguk takarítják el, az eljárás közintézmények mellett magánszemélyek számára is hozzáférhető. Az eljárás a homokfúvás tökéletesítéséből származik, ám a 0,09–0,25 milliméter finomságú szemcséknek köszönhetően sokkal hatékonyabb: az eredmény olyan, mintha kismillió tűheggyel borotválnák le a felületet, mely ugyanakkor sértetlen marad.

Fotó: Penovác Károly

A Deák iskola épületnek a tornatermi oldala volt kiemelten szennyezett. A felületre az elmúlt 10–15 évben már nem került új graffiti, ám az addig elkészült festések éveken át csúfították el az iskola környezetét, tudtuk meg Horváth Szilárd iskolaigazgatótól. A cég felajánlásával ez a régóta húzódó probléma oldódott meg, rendkívül gyorsan: a megközelítőleg 50–60 négyzetméteren legraffitizett falakat körülbelül egy óra alatt tisztították meg a szakemberek.

 

 

– Egy tiszta, szép városhoz a falfelületek, épületek tisztántartása éppen hozzátartozik, mint a parkok, utcák rendben tartása – nyilatkozta Némedi Lajos alpolgármester, aki támogatja, hogy a városban máshol is alkalmazzák majd a technológiát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában