Balaton gyöngyszeme

2018.10.08. 07:05

Érték, hely és tudás – SZIGLIGET

Szigliget klímájával, kultúrájával festői környezetével az egyik legkülönlegesebb balatoni település. Sikerét nemcsak környezeti adottságai, de hosszútávú és megfontolt település stratégiája is eredményezi. Balassa Balázs polgármestert a Balaton Szövetség elnökét kérdeztük az idei évről és sikerük titkáról.

Barankovics Ildikó

A 71-es főútról néhány perc autózással Szigligetre érünk, mint egy időutazás a településre érve hirtelen visszacsöppenünk a múltszázad elejét idéző hangulatba: ápolt utcákat, rendezett korhű házakat láthatunk, csak néhány mai jelkép és autó jelzi 2018-at írunk. Még a polgármesteri hivatal is teljesen belesimul a korhű tájképbe, és a XX. század eleji építészeti stílusában szerénykedik Szigliget főterén.

Balassa Balázs polgármester beszélgetésünk elején elárulja a mesebeli falu titkát: – A helyi építészeti szabályozásunkban törekszünk arra, korhűen és a régi értékek megőrzésével tartsuk rendben Szigligetet, azaz az új épületeket a település képére formáljuk, a régieket pedig eredeti állapotukra renováljuk. Ezzel tudjuk megtartani Szigliget sajátos és egyedi arcát, hangulatát.

Négy évszak sikere

Egész évben Balaton mára nemcsak egy szlogen, hiszen számos település így Szigliget is törekszik rá, hogy évszakonként más programokkal várja a látogatókat. Ahogy a polgármester fogalmazott a hosszútávú működtetés célja nemcsak, a bevétel hanem a munkaerő megtartása is.

- Erre kiváló példa a Szigligeti vár ami januártól decemberig folyamatos vendégkört vonz, amíg 2008-ban 62.000 látogatónk volt, addig idén már elértük a 150.000-et. Ehhez természetesen megfelelő szolgáltatásokat programokat kell nyújtanunk: – mint az egész évben nyitva tartó strandunk szaunával és az ország legnagyobb merülő medencéjével, vagy számos olyan szolgáltatással, fesztivállal ami településünkhöz köthető – mondta Balassa Balázs.

Az idei évben kimagasló vendégsereg látogatott el tavasszal és nyáron is Szigligetre, nemcsak a Balaton várát megcsodálni, de strandolni és számos koncertet meghallgatni.

- Áprilisban és májusban kifejezett jó időnk volt, így forgalmat is könnyen tudtunk generálni, igaz a strandunk csak június közepén nyitott amikor beköszöntött a pár hetes rosszidő, de mi sikerként könyveltük el a korai nyarat, hiszen a standon lévő vállalkozóinknak a jó idő az ingyenes strandolás jó bevételt hozott, míg az önkormányzat szempontjából mindez kiesést jelentett. Viszont, ha a vállalkozók nyernek azzal Mi Szigliget is nyerünk ez egy közös érdek! – hangsúlyozta a polgármester.

Egy sikeres nyár után vágtak neki az ősznek, a vár bevétele folyamatosan növekedett, koncertjeiket zsúfolásig látogatták, íme néhány ízelítő az idei repertoárból:

Margaret Ireland

Bagossy Brothers Company

-Ősszel is sok kellemes napunk volt, már több mint 20 éve szeptember utolsó hétvégéjén tartjuk a szüreti mulatságunkat, idén is hatalmas sikerrel zajlott a felvonulás, és készülünk az októberhez kapcsolódó Süllő Fesztiválunkra- mondta Balassa Balázs.

Strand Ősz és Gasztro ezzel a szlogennel fut a szigligeti Süllő Fesztivál, az október 20.-22 között rendezett hagyományörző rendezvény halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várja a Balaton partján az érdeklődőket.

-A 3 napos rendezvényre többtízezer embert várunk, itt bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és sok színes program, minőségi kiállítókkal, ételekkel. Számunkra fontos a minőség évről-évre megújulunk és jobb szolgáltatásokat nyújtunk. Ez az egyetlen út a fejlődésünkre, hiszen befogadó képességünk határos, elértük a maximumot. – tette hozzá Balassa Balázs.

Új évi csobbanás 2019

Hogyan kezdődhetne egy új év, ha nem fürdőzéssel: Szigliget életében új év első napja egy igazi örömünnep, százak ünneplik együtt január 1.-ét mosolyogva rohannak a jeges habokba, hogy megmártózhassanak az évben elsőként a Balatonban.

Nagysikerű rendezvényünk az Új Évi Csobbanás amelyre idén már 2000 fős lelátót építünk és több fűtött öltözőt is, hogy minél színvonalasabb és nagyobb közönséget befogadó program legyen. Várjuk a bátrakat, hogy megmártózhassanak a 0 fok közeli Balatonban 2019. január 1.-én! Ez a rendezvény mindig veszélyeket hordoz, hiszen az időjárás spontán rendező, akik viszont eljönnek megmártózni szinte mindenre elszántak- meséli Balassa Balázs.

Szigligetnek egyik unikális rendezvényévé vált az új évi csobbanás veszélyessége mellett ugyanolyan szenvedéllyel szervezik évről-évre nagyobb tömegeket megmozgatva a félszigetre.

Mi Szigligetre az értékeket szerető családokat és embereket szeretnénk bevonzani…

Reméljük nagy sikerű lesz az első program 2019-ben Szigligeten és sok meghatározó eseményt kívánunk ezúton is a településnek, ami irigylésre méltóan és sikeresen fogja meg az érték, hely, és tudás hármasát. Ahogy azt a polgármester is megosztotta velünk: a Balaton egy sokszínű turisztikai célpont, Mi Szigligetre az értékeket szerető családokat és embereket szeretnénk bevonzani…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában