ellátásukhoz minden feltétel adott

2018.11.19. 07:00

A koraszülött babákra hívták fel a figyelmet

A koraszülöttek és családjuk segítésének fontosságára hívták fel a figyelmet családi programokkal a Csolnoky Ferenc Kórházban szombaton.

Marton Attila

A foglalkozást babák, szülők egyaránt élvezték

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Magyarországon minden kilencedik-tizedik gyermek idő előtt jön világra. Koraszülöttnek számít az a baba, aki a 37. terhességi hét előtt születik meg, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem, mondta Tenk Tamás, a koraszülött­osztály orvosa.

A foglalkozást babák, szülők egyaránt élvezték Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hozzátette, a megyében 250–300 gyermek születik évente koraszülöttként. A szakember arról is beszélt, a koraszülött gyerekek fejlődését hazaadásuk után hároméves korukig figyelemmel kísérik, majd előbb havi rendszerességgel, később 3–6 havonta tartott foglalkozással segítik a fejlesztésüket. Az ellátásban felkészült szakembergárda dolgozik, a koraszülött csecsemők ellátásához minden feltétel adott, emelte ki a doktor. A koraszülések számának csökkentéséhez életmódbeli tényezők és a szociális helyzet javítása járulhat hozzá, folytatta Tenk Tamás.

Az orvos arra is felhívta a figyelmet, javítja a koraszülött esélyét, ha koraszülöttosztállyal bíró egészségügyi intézményben jön világra, és a várandós anyák gyógyszeres kezelésével is javítani tudják koraszülött babák életkilátásait.

A rendezvényen Rábaközi Rita tartott Ringató foglalkozást a családoknak, valamint az énektanár növendékei adtak műsort a Csolnoky-kórházban. Az érdeklődők megtekinthették a koraszülöttmentő autót, műsort adott a Gizella női kar és Kruppa-Jakab Éva énekes. A programot a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány és a Csolnoky-kórház újszülött (PIC) és gyermek intenzív egysége szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában