Esélyt teremtenek az újrakezdésre

2018.11.22. 07:00

Megnyitotta kapuit Devecserben a Krízisambulancia

A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete a Biztos Menedék, Esély az újrakezdésre – Krízisambulancia létrehozása a Közép- dunántúli régióban címet viselő nyertes, EFOP-1.2.5- ös pályázatnak köszönhetően hivatalosan megkezdte működését a településen.

Borsos Renáta

Ferenczi Gábor, Illés Boglárka, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Baráth Gábor ünnepélyes keretek között adták át a krízisambulanciát Fotó: Borsos Renáta/Napló

Az átadáson Illés Boglárka, az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár az Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, A szeretet nem árt! elnevezésű országos kampányát említette, a kapcsolati erőszak elleni küzdelemre felhívva a figyelmet.

Ferenczi Gábor, Illés Boglárka, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Baráth Gábor ünnepélyes keretek között adták át a krízisambulanciát Fotó: Borsos Renáta/Napló

– Fontos, hogy a társadalom minden tagja tudja, akár személyes érintettség okán, akár úgy, hogy tudomása van ilyen esetről, hova fordulhat segítségért. Európai Uniós forrásokból a következő években, mintegy három milliárd forintot fordítunk az ellátó rendszer fejlesztésére, beleértve a rendszerben dolgozók képzését is. Az év végéig országos szinten hét krízisambulancia, kezdi meg működését. Segítséget nyújtanak a bajban, preventíven, az intő jeleknél beavatkoznak. Az érintetteknek segítséget adnak jogász, pszichológus és szociális szakemberek- fejtette ki Illés Boglárka.

A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei igazgatója, Baráth Gábor elmondta, már korábban felismerték, szükség van olyan szolgáltatásokra, melyek a hátrányos helyzetű családokra fókuszálnak. Létrehoztak családok átmeneti otthonát, krízisközpontot és egy úgynevezett félutas házat, mely utóbbinál szervezetük finanszírozza öt évnyi lakhatását az érintetteknek. A 63 millió forintos pályázati támogatásnak eleget téve, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei szervezete fenntartóként vállalta, hogy a devecseri krízisambulancia, mindent megtesz a válsághelyzetben lévőkért. Céljuk egy olyan szociális szolgáltatás működtetése, mely hatékony segítséget nyújt a meglévő jelzőrendszeri tagoknak, illetve a gyermekvédelemben dolgozó szervezeteknek. A kríziskezelő ambulancia szakmai vezetője Nagy Erika kihangsúlyozta, erőszak szó alatt a tettlegességen túl verbális bántalmazást is értsük, úgy mint megfélemlítést, fenyegetést, megalázást.

– Tapasztalatok szerint társadalmunkban, aki ilyen bántalmazó kapcsolatban él, nem mer kilépni, nem tudja, kihez fordulhat. A kívülálló pedig sokszor úgy gondolja, magánügy. Ám nem lehet az, ahogy a költő is mondta: „vétkesek közt cinkos, aki néma”. Állampolgárként van jelzési kötelezettség, bátran fordulhatnak a krízisambulanciákhoz. Feladatunk, hogy az első vészjósló jeleknél be tudjunk kapcsolódni – jegyezte meg a szakmai vezető. A városvezető, Ferenczi Gábor, háláját fejezte ki a krízisambulancia elindulásáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában