A nemzet bölcsője a vidék

2018.12.13. 18:00

Ferenczi Gábor a kistelepüléseken szükséges intézkedések megvalósulásáért szólalt fel

A kistelepülések, a helyi közösségek érdekében, védelmében Ferenczi Gábor, Devecser város polgármestereként és a Mi Hazánk Mozgalom alelnökeként tájékoztatót tartott a kis faluban a minap.

Borsos Renáta

Ferenczi Gábor, Bodorfán tartott tájékoztatót a kis települések érdekében, védelmében

Kettős minőségében, Ferenczi Gábor elmondta, Magyarországon jelenleg 3155 település található, ebből 2887 település 5000 lakosnál kisebb lélekszámmal bír. Fontosnak érzi az elnéptelenedés folyamatának megállítását. Példaként Kisberzseny települést említette, melynek a századforduló környékén még 400 feletti lakosa volt, míg a 2015-ös népszámlálási adatok szerint már csak 82-en élnek a faluban. Bodorfán is hasonló a helyzet, 94 lélekszámmal bír a település. – A folyamat nem állt meg, okai között megtalálhatóak, hogy ezek a települések nem biztosítanak az ott élőknek egy olyan komfort fokozatot, mint egy nagyobb település, város. Nincsenek megfelelő szolgáltatások, infrastruktúra, úthálózat. A kistelepülések közötti összekötő utak, a bekötő utak nagyon rossz állapotban vannak az esetek jelentős hányadában.

A társadalmi mobilitás, így nem tud hatékonyan működni. Üdvözöljük azt a kormányzati szándékot, melynek keretében elindul a magyar falu program, de a Mi Hazánk Mozgalom nevében mondom, szükség van a kistelepülések további támogatására, többletforrásra. Bízunk abban, hogy a források elosztása is hatékonyabb lesz a jövőben, mint az elmúlt időszakban. Reméljük, hogy a Start-munkaprogramban teljesítő értékteremtő munka tovább folytatódhat. Javasoljuk, hogy aki értékteremtő munkát végez a közfoglalkoztatásban, annak álljon a rendelkezésére egy mozgó bérkeret. Szükségszerű, hogy a magyar falu programban biztosított kormányzati forrásból az egészségügyi alapellátás fejlesztése is megvalósuljon. Sok faluban tapasztalható az orvos, illetve a védőnő hiány.

Ferenczi Gábor, Bodorfán tartott tájékoztatót a kis települések érdekében, védelmében

A kistelepülésen élőket a devizahitel problémaköre is igen komolyan érinti. Ezekben az esetekben a lakosságra alacsonyabb jövedelmi viszonyok és életszínvonal a jellemző. Megterhelő vagy éppen lehetetlen fizetni a törlesztéseket. Kezdeményezzük, hogy a horvát mintához hasonlóan kerüljenek felülvizsgálatra a devizahitel szerződések, indokolt esetben legyenek semmisé nyilvánítva a bíróság által- fejtette ki Ferenczi Gábor a tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában