fontos a megalapozottság

2019.01.29. 17:30

Jég zuhant az autójára? Kössön cascót, akkor biztosan pénzhez jut!

Nem írja elő kötelezően a KRESZ azt, hogy le kell takarítani az autó tetejéről a havat, jeget. Balesetnél viszont kellő dokumentálással, illetve akkor, ha a károkozó elismeri felelősségét, a biztosítás megtéríti a kárt. Aki biztosra akar menni, kössön cascót!

Kovács Erika

Sok gépkocsi-tulajdonos jár pórul télvíz idején, amikor az előtte haladó járműről, főként kamionokról, illetve teherautókról jég zuhan az autójára. Sajnos a legtöbb esetben a károsultnak kell mélyen a zsebébe nyúlni a javításkor, kivéve, ha kötött casco biztosítást.

Sok autós jár pórul télen, mert az előtte haladó járműről jég esik az autójára

A téma kapcsán Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens kifejtette, a KRESZ úgy fogalmaz, hogy a járművezető, mielőtt elindulna a telephelyről, köteles a kormány- és fékberendezés, a gumiabroncsok, az előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát, működését, illetve a hatósági jelzéseket ellenőrizni. A KRESZ szerint rendkívüli időjárásnál, így havazásnál, jegesedésnél indokolt minden jármű, különösen a tehergépkocsik és pótkocsik tetejét, ponyváját is átnézni, és arról a vizet, havat, jeget indulás előtt eltávolítani. A rendőrség azt tanácsolja, hogy ponyvás vagy rakománnyal teli teherautó, utánfutó mögött a járművezetők tartsanak olyan követési távolságot, hogy a leeső havat, jeget ki tudják kerülni, vagy legyen idejük fékezni és biztonságosan lehúzódni az útpadkára, ha bármilyen váratlan esemény történik.

Horváth Ernő, egy biztosítási alkuszcég vezérigazgatója az eset kapcsán a kérdésre, miszerint megtéríti-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (gfb) azt a kárt, amit közlekedéskor egy kamionról lehulló jégdarab egy másik járműben okoz, azt válaszolta, hogy a gfb-ről törvény rendelkezik. Eszerint az említett esetben is fennáll a kártérítési kötelezettség, de nagyon fontos a megalapozottság. Ahhoz, hogy a biztosító a történtek vizsgálatakor a kártérítés mellett döntsön, lényeges a káresemény körülményeinek megfelelő dokumentálása, a helyszín, időpont és a károkozó adatainak rögzítése, elismerő nyilatkozata, az esetleges tanúk elérhetősége. Mindemellett célszerű a helyszínen fényképeket készíteni, akár telefonnal is a járművekről. A fotók megmutatják, honnan jött a jégdarab, hogyan történhetett a kár.

- A megfelelően dokumentált káresemény vizsgálata a károsult számára pozitív lehet, de kellő megalapozottság hiányában kicsi az esélye a gfb terhére történő kártérítésnek. Ilyenkor a károsultnak védelmet csak a casco biztosítás adhat, ezért érdemes ezt is megkötni – szögezte le a cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában