évet értékelt a polgármester

2019.01.21. 07:00

Minden pénzért lehajolnak Berhidán

Mi úgy vagyunk a pályázatokkal, hogy minden kicsi pénzért lehajolunk, mert az a derekunkat erősíti – vallja Pergő Margit polgármester, akit a tavalyi évről és a 2019-es tervekről kérdeztünk.

Leitner Vera

Pergő Margit berhidai polgármester

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sikerekben gazdag évet zárhatott az alig hatezer fős kisváros, tavaly a település önkormányzatának több, korábban benyújtott pályázatát eredményesen bírálták el, ezek összértéke közel 1,5 milliárd forint, tudtuk meg a polgármestertől, aki elmondta, Berhida önkormányzata ezt az összeget közel 34 millió forint önrésszel egészíti ki. – A legjelentősebb tétel a helyi szennyvíztisztító – mely Küngös, Papkeszi és Csajág települések szennyvizét is kezeli – megújítása, korszerűsítése, mely 1,2 milliárd forintos beruházást jelent uniós és kisebb részben hazai forrásból.

Pergő Margit berhidai polgármester Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Az ehhez kapcsolódó engedélyeket a tavalyi évben beszereztük, idén pedig már elkezdődtek a bontási munkálatok. Úgy gondolom, 2019-ben a kivitelező a teljes körű kivitelezést be tudja fejezni a próbaüzemmel együtt – véli Pergő Margit berhidai polgármester. A Kerékpárral a munkába! elnevezésű TOP-os pályázat révén a város öt utcájából a peremartoni gyárterületig futó kerékpárút kiépítésére már korábban elnyertek 260 millió forintot, jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás folyik. A várhatóan 2019 őszéig megvalósuló fejlesztés nemcsak kerékpárutak kijelölésével jár, egyes utcákban a csapadékvíz-elvezetést, az úttest kiszélesítését, újraburkolását is meg kell oldani.

A tavalyi év sikerei közé tartozik a zsidó temető felújítása, az Ady Endre iskola nyílászáróinak megújításával egy időben – amit a fenntartó végzett el – az iskola közétkeztetéshez tartozó épületrészeinek nyílászárócseréje az önkormányzat jóvoltából, illetve a lehetőség, hogy szabadtéri fitneszparkokkal gazdagodjon a város.

– A Süni óvoda konyháját egy 19 millió forint értékű pályázat segítségével új eszközökkel – villanysütő, grillsütő, mosogatógép, új étkészletek – szerelhetjük fel, további 33 millió forintból pedig maga a konyha épülete is megújulhat, napelemmel, parkolóval egészül ki. A berhidai településrész gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épületének felújítására, illetve utóbbi külön épületbe helyezésére 64 millió forintot nyert el a város tavaly, közművelődési érdekeltségnövelő támogatásból pedig a Petőfi Művelődési Ház színpada újul meg 8,5 millió forintból, így bőven akad tennivaló a 2019-es évben.

Pergő Margit ugyancsak a város jelentős eredményei között említette, hogy az Ady Endre iskola első esti gimnáziu­mi tagozatának tanulói idén érettségiznek, a múlt év őszén pedig egy kihelyezett képzés keretében, tizenöt fővel szociális munkás felsőfokú szakképzés indult a településen.

Óvodások vezették a menetet a berhidai napokon. A Süni óvoda 2017-re teljesen megújult, idén az óvoda konyhaépületén a sor Fotó: Penovác Károly/Napló

– Nagy eredménynek tartom azt a civil összefogást is, amelyben helyi lakosok egy önkormányzattól kapott peremarton-gyártelepi telken kutyafuttatót alakítottak ki közadakozásból, társadalmi munkával, de az is a mi sikerünk, hogy tavaly óta a berhidaiaknak nem kell más településre utazni és két-három hetet várni egy vér- vagy vizelet-mintavétel miatt, ha az orvos laborbeutalót ad, hiszen ezt itt helyben elvégzi egy egészségügyi szakasszisztens, aki kérésre ágyban fekvő betegekhez is ingyenesen száll ki. Erre ma már akkora az igény, hogy 2019-ben a korábbi heti két alkalom helyett három napon történik mintavétel, valamint ingyenes szűrővizsgálatokat – hasi ultrahang- és kardiológiai vizsgálat, állapotfelmérés – is szervezünk a helyiek számára.

Pergő Margit elmondta, a peremartongyártelepi posta mellett az eredetileg is rendőrség részére készült épületrészben eddig kisbolt üzemelt, ám ezt az épületrészt most, hogy megürült, szeretnék felújítva a rendőrség körzeti megbízotti irodája számára használatba adni. A Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde, valamint az Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár épülete komplexebb fejlesztéseket igényel, ezek megújítása – ha a kivitelezés nem is valósul meg idén – továbbra is tervben van, és a városközpontban lévő Lakath János park rendezése is egyre sürgetőbbé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában