A tél után átmenet nélkül jött a nyár

2019.01.25. 11:30

Rekordokat döntött az időjárás tavaly Veszprémben

A meteorológiai mérések kezdete óta a tavalyi volt a legmelegebb év Veszprémben, és a tavalyi volt a hetedik legmelegebb nyár az utóbbi 160 évben.

Marton Attila

Kovács Győző meteorológus a város tavalyi időjárási helyzetéről szólva kifejtette, a februárt és a márciust leszámítva valamennyi hónapban magasabb volt a középhőmérséklet a sokévi átlagnál a repülőtéri mérések alapján. Az évi középhőmérséklet Veszprémben 11,5 fok lett, ami másfél fokkal haladja meg az 1981–2010 közötti évek átlagát. Ez az érték egyben azt is jelenti, hogy a mérések kezdete (1860) óta a tavalyi volt a legmelegebb év Veszprémben, a korábbi rekordot 2015 tartotta 11,4 fokos középhőmérséklettel.

A szakember kiemelte: 2011 óta minden év melegebb volt az átlagnál, és a város történetének tíz legmelegebb évéből nyolc az ezredforduló után került ki. A tavalyi év enyhe januárral indult, a február hidegebb volt, március elseje pedig rekordhideget hozott mínusz 20 fok közeli értékkel. Az időjárás kiszámíthatatlanságát mutatja, hogy a márciusi középhőmérséklet alacsonyabb volt tavaly, mint a januári. A tél után szinte átmenet nélkül jött a nyár: áprilisban csaknem öt fokkal volt magasabb a középhőmérséklet a megszokottnál. Áprilisban 14 alkalommal dőlt meg napi hőmérsékleti rekord, és hatszor emelkedett a délutáni hőmérséklet 25 Celsius- fok fölé. Az április mellett a május is rekordmeleg volt, három fokkal haladta meg a középhőmérséklet az átlagot. Két napon dőlt meg a napi rekord, és 12 napon haladta meg a hőmérséklet a 25 fokot. Habár nyáron nem volt olyan nap, hogy a csúcshőmérséklet meghaladja a 35 fokot, mindhárom hónap melegebb volt a szokásosnál. A tavalyi volt a hetedik legmelegebb nyár az utóbbi 160 évben.

Az ősz is melegebb volt az átlagnál, 13,1 fokos középhőmérséklettel felzárkózott a második helyre. Különösen az október volt meleg, 2,4 fokkal múlta felül az átlagot. Tavaly a meteorológus száz nyári napot – amikor a hőmérséklet meghaladja a 25 fokot – regisztrált, ami kétszerese a szokásosnak, a hőségnapok száma – amikor több mint 30 fok van – megegyezett az átlaggal (14 nap). A fagyos napok száma hússzal több volt az átlagnál, de a zord napok száma (mínusz 10 fok alatt) elmaradt az átlagtól.

Tavaly 732 milliméter csapadék hullott, 100 milliméterrel több az átlagnál, de az eloszlása nem volt egyenletes: a legcsapadékosabb hónapnak a március bizonyult, tette hozzá Kovács Győző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában