óvodai konyha, útburkolat, rendelő

2019.02.10. 22:00

Fontos beruházásokat adtak át Lesenceistvándon

A településen nemrég egy napon három beruházást is átadtak rendeltetésének.

Tóth B. Zsuzsa

Az óvodai konyha avatóünnepségén a gyerekek adtak műsort

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Hatholdas Pagony Óvoda konyhájának felújítása régi terv volt. Az avatási ünnepségen Fenyvesi Zoltán or­szág­gyűlési képviselő elmondta, hogy nagy öröm egy újabb fejlesztést átadni, a pályázási lehetőséget a Belügyminisztérium biztosította.

Az óvodai konyha avatóünnepségén a gyerekek adtak műsort Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Örülök, hogy a település nemcsak a támogatásra vár, hanem maga is hozzátesz az összeghez önerőt, ha szükséges. Ez azt bizonyítja, hogy fontosnak érezte a beruházást – mondta a képviselő, méltatva az együtt gondolkodás eredményét. Szólt arról, hogy hamarosan elindul a Magyar falu program, amelyben 100 százalékos támogatást nyújt a kormány annak érdekében, hogy a magyar fiatalokat a településeken tartsa, hogy úgy érezzék, érdemes vidéken élni és családot alapítani. Tóth Csaba polgármester a projektről szólva elmondta, hogy az óvoda étkezőjének a felújítása már a 2000-es évek elején megfogalmazódott.

– A felújítások sorában most a projekt harmadik lépcsőjénél tartunk, az épület fűtés-korszerűsítése, nyílászárócseréi után az óvodások, iskolások, rászorulók részére 200 vagy több adagot is előállító konyha készült el. Alacsony ugyan az adóerőnk, mindössze évi 20 milliós, de azt pályázati önerőkre fordítjuk. A fejlesztés 37 milliós bekerülési költségéből közel 30 millió forintot kaptunk az államtól. Önerőből ezt nem tudtuk volna megvalósítani – mondta a polgármester.

Azt követően a megújult burkolatú Dózsa György utcában folytatódott az ünneplés. Tóth Csaba elmondta, hogy a Belügyminisztérium támogatásával újulhatott meg az utca, amint a Hegyalja utca is. Összesen 780 méter hosszan aszfaltoztak 17 millióért, több mint kétmilliós saját erőt felhasználva. Fenyvesi Zoltán arról beszélt, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja az útfejlesztéseket.

– Kitűzték célul, hogy 2019-re több mint ezer kilométernyi út újuljon meg a belterületeken kívül. Az már biztos, hogy a Zalahaláp és Nyirád közti útszakasz idén őszre teljesen megújul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában