használd okosan a telefonodat!

2019.02.06. 11:30

„Hallgatsz vagy hallasz?” – Kampányt indított Balatonakarattya alpolgármestere

Kampányt indított Rozs Péter, Balatonakarattya alpolgármestere a közösségi oldalon azért, hogy gyerekeink okosan használják a mobiltelefonokat, fejhallgatókat, amikor gyalogosan közlekednek.

Kovács Erika

Fotó: pixabay.com

- Hogy miért indítottam el „Hallgatsz vagy hallasz? Kampány az életért” címmel a kezdeményezést? Hogy együtt, mi felnőttek, szülők és pedagógusok előzzük meg a tragédiákat – szögezte le az alpolgármester. – Nézem, hallgatom a hírekben a szörnyű eseteket, amelyeket gyalogosok szenvednek el, köztük sok gyerek, fiatal, miközben okoseszközeiket nyomkodva, fülhallgatóval gyalogolnak naponta, sokszor sajnos a tragédia felé – érvelt Rozs Péter.

Rozs Péter, Bakatonakarattya alpolgármestere kampányt indított gyermekeink biztonságáért a közösségi oldalon Fotó: Kovács Erika/Napló

Balatonakarattya alpolgármestere szerint ideje kellő súlyt helyezni arra, hogy korunk társadalmi problémája lett a mobiltelefonok felelőtlen használata. Úgy mondta, rengeteg hasznos dologra képesek ezek az eszközök, amelyek segítik, megkönnyítik életünket, de adott esetben rendkívül károsak, veszélyesek is lehetnek. Rozs Péter aláhúzta, nagy veszélyforrást jelenthet gyalogos közlekedéskor is a mobiltelefon és fülhallgató használata. Mióta gyerekei egyedül járnak iskolába, folyamatosan sulykolja beléjük, hogy utazás közben a buszon, aztán sétálva az iskola felé és vissza, ne nyomkodják a telefont, ne közlekedjenek fülhallgatóval, inkább figyeljék a forgalmat, a körülöttük levő eseményeket.

- Több tanulmány a telefonok, fülhallgató kapcsán szinte droghoz hasonló függőségről ír a fiataloknál, akik órákig nyomkodják a készüléket, és ilyenkor megszűnik számukra a külvilág. De hogyan veszi észre a gyerek fülhallgatóval a fején, amikor szirénázó tűzoltó-, rendőr- vagy mentőautót kellene elengednie egy zebrán? Hogyan veszi észre, ha mások segítségre szorulnak? Hogyan hárít el egy kutyatámadást? Adott esetben hogyan kerül el utcai konfliktusokat? – sorolta a kérdéseket Rozs Péter. Úgy mondta, a telefon nyomkodása közben a se látó, se halló ember “zombihoz” hasonlóan közlekedik, miközben elütheti az autó, nem tud segíteni, megharaphatja a kutya, megverhetik, kirabolhatják.

- A megoldást a család, illetve az iskola, az osztályfőnöki óra adhatja azzal, hogy minél többet beszélünk a gyerekeknek a tudatos telefonhasználatról. Magyarázzuk el a veszélyforrásokat, tanuljunk a tragédiákból! – fogalmazott Rozs Péter, akinek az a célja, hogy mind többen csatlakozzanak kezdeményezéséhez, az életért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában