a gyógyítás szentsége

2019.02.11. 18:22

Kiszolgáltatták a betegek kenetét a pápai Szent Anna-templomban

A Szent Anna-plébánia hívei számára is kiszolgáltatták a betegek szentségét hétfőn a pápai Szent Anna-templomban.

Laskovics Márió

Megyesi Ferenc káplán celebrálta a betegekért felajánlott szentmisét, majd szolgáltatta ki a betegek kenetét

Fotó: Laskovics Márió/Napló

II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11. a betegek világnapja. 1858-ban e napon jelent meg a Szűzanya Lourdes-ban. Egyre több templomban február 11-én csoportosan kiszolgáltatják a betegek szentségét azoknak, akik előzőleg kérik azt. Így tett hétfőn a Szent Anna-plébánia is. A Szent Anna-templom hittantermében Megyesi Ferenc káplán celebrálta a betegekért felajánlott szentmisét, majd szolgáltatta ki a betegek kenetét.

Megyesi Ferenc káplán celebrálta a betegekért felajánlott szentmisét, majd szolgáltatta ki a betegek kenetét Fotó: Laskovics Márió/Napló

Megyesi Ferenc szentbeszédében Ferenc pápa a világnapra kiadott körleveléből idézett. – Az Egyház mint édesanya arra emlékezteti gyermekeit, különösen a betegeket, hogy az ajándékozás ingyenes gesztusai jelentik az evangelizáció leghitelesebb módját. A betegápolás szaktudást és gyengédséget igényel. Ugyanakkor spontán és egyszerű, teljesen ingyenes gesztusokra is szüksége van, mint például egy simogatás, amelyek segítségével tudtára adhatjuk a másik embernek, hogy ő értékes számunkra. Az élet Isten ajándéka. Mid van, amit nem úgy kaptál? – tette fel a jogos kérdést.

A betegek kenetéről elmondta, ez a gyógyítás szentsége. A betegek szentségének olajával, látható és tapintható jelként, megkenik a beteg homlokát, valamint kezét.

– Az Istentől a gyógyulást kérjük, és kapjuk. De egyúttal kérjük a betegség, a szenvedés, a fájdalom eltűrésének a kegyelmét is, hogy el tudjuk viselni a betegség terhét. Az Istentől eredő ajándékokat az embereken keresztül kapjuk meg, ezért el kell tudnunk fogadni azt, hogy emberek segítenek nekünk. Hogy vannak olyan esetek, amikor rászorulunk egymásra. Ne csak e segítség könyöradomány-jellegét vegyük észre, hanem az isteni mivoltát is. Bár a mai világban egyre inkább azt látjuk, hogy az emberek nem szeretnek megajándékozottnak lenni, mert így be kell látniuk: rászorulnak embertársaikra, Istenre – jegyezte meg Megyesi Ferenc káplán.

A Szent Anna-plébánia hosszú betegségben élő, idős korú vagy műtét előtt álló hívei nagy számban vették fel a betegek szentségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában