Női portrék az irodában

2019.03.08. 17:30

A porvai polgármester asszony női példaképei díszítik a falat

PORVA Van, ki családi fotókat, más serlegeket, emléktárgyakat tart irodája polcain, festményeket, okleveleket, településéről készült képeket akaszt a falra. Veinperlné Kovács Andrea polgármesteri irodájába belépve öt női fotó látható. Teréz anya, Nofretete, Erzsébet királyné, Margaret Thatcher, Jáger Ida.

Müller Anikó Hanga

Veinperlné Kovács Andrea női példaképeit mutatja irodája falán Fotó: Müller Anikó Hanga

Más korok, eltérő életutak, mégis miért kerültek egymás mellé egy kis bakonyi falu településvezetőjének íróasztalával szemben? Hitvallása a magyarázat. Tizenkét éve szolgálja polgármesteri tisztségében a falu fejlődését. A szomszédos Borzaváron született, férje tősgyökeres porvai, harminc éve élnek együtt.

– Telket vásároltunk, építkeztünk, vagyunk annyira földhözragadtak, tudtuk, itt fogunk maradni. A lokálpatriotizmus érzése folyton erősödött bennem, elkezdtem kutatni a falu múltját. Először az egykori kántortanító, Székely József életútját tártam fel, emlékére 2006-ban emléktáblát avattunk. Részt vettem sok civil szerveződésben, kreatív tevékenységeket végeztem, segítettem a véradás, az idősek napja szervezését, a Vöröskereszt munkáját. Aztán azt gondoltam, településvezetőként tudnám segíteni falunk fejlődését, emlékezett vissza.

2006-ban államvizsgázott a közgazdaság-tudományi egyetem államigazgatási kar igaz­gatásszervező szakán, mely megalapozta közigazgatási szakmai ismereteit. Szakdolgozata címe A vállalható településfejlesztés Porván volt. Visszatekintve az abban eltervezettek legnagyobb részét sikerült megvalósítani, pontosabban lényegesen többet. Nagy szívfájdalma, hogy a helyi postát nem sikerült visszaállítani.

Polgármesteri működése alatt a képviselő-testület csekély mértékben változott. Volt, hogy női vezetőként, gyakorlatias dolgokban bizony el kellett fogadtatnia magát a férfitársadalommal. Iktatókönyv nélkül tudja minden ügy menetét. Nagyon szereti a munkáját, reggel hét előtt a hivatalban van, sokszor este kilencig is, de van, hogy éjjel kettőkor jut eszébe valami.

Veinperlné Kovács Andrea női példaképeit mutatja irodája falán Fotó: Müller Anikó Hanga

– A történelem során több személyiség volt, aki formálta jellememet, gondolatvilágomat, nézeteimet, ezért azt gondoltam, női példaképeimet megjelenítem az irodám falán. Teréz anya világméretű példamutatását, a hozzám közel álló egyiptomi kultúra királynőjét, Nofretetét. Erzsébet királyné születésnapja mindig szeánsz nekem, ekkor megnézem a róla készült trilógiát. Margaret Thatcher a keménységével került a példaképeim közé. Jáger Ida, az örök barátnő, aki az anyapótló volt számomra, ő mindig itt van velem lélekben, a hagyatékából is számos dolog van a tulajdonomban, a könyvtáramban. Úgy gondolom, ha e személyiségek munkásságából, szemléletéből csak egy parányit tudok csipegetni az én munkámhoz, az jó érzés számomra. Ezért vannak itt velem, az irodám falán, zárta magyarázatát a polgármester asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában