kiemelt beruházás az útgyűrű

2019.03.23. 07:00

Bővítik a déli elkerülőt

Megújul a 8-as út a litéri elágazótól Veszprémig, és a várost délről elkerülő útszakasz 2022-re. A fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A mintegy hét és fél kilométeres szakaszon elöregedett a burkolat, a veszprémi elkerülőn pedig a lámpás csomópontok miatt rendre feltorlódnak az autók, nem biztosított a folyamatos haladás. A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány a hatósági ügyintézés szempontjából nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a 8-as számú főút Veszprémet elkerülő szakaszának megújulását.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fejlesztés lebonyolításával a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) bízta meg.

– A fejlesztésben csaknem nyolc kilométer hosszan újul meg a 8-as út a litéri elágazótól. A felújított és fizikai elválasztással kétszer két sávosra bővülő szakaszon megszűnnek a balesetveszélyes szintbeli kereszteződések. A fejlesztéssel megújul a város határán lévő Budapest úti csomópont, valamint külön szintűvé alakítják a jelenleg lámpás balatonalmádi és a balatonfüredi kereszteződést a veszprémi déli elkerülő úton. A megújult szakaszon a megengedett sebesség 110 kilométer per óra lesz – közölte kérdésünkre Hideg András, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. A terveket részletezve elmondta, a Budapest és a balatonalmádi úti csomópont között részben új nyomvonalon, részben a meglévő kétszer egy és 2 + 1 sávos szakaszon kétszer két sávot alakítanak ki fizikai elválasztással.

A 8-as főúton, az Almádi útnál gyakran feltorlódik a forgalom, a külön szintű kereszteződés megoldást jelenthet Fotó: Penovác Károly/Napló

Az almádi csomóponttól a füredi elágazóig a meglévő nyomvonalat szintén 2×2 sávos, osztott pályás főútra szélesítik – tette hozzá Hideg András, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. Kiemelte, az építési engedélyek rendelkezésre állnak, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése megkezdődött.

A fejlesztés kiemelt célja, hogy a 8-as útnak ez a nyolc kilométeres szakasza, valamint a 8-as és 82-es főút átkötése elkészüljön 2022 januárjára. Ekkor tartják a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságot, amelynek egyik helyszíne a Veszprém Aréna lesz.

Az ütemterv szerint a litéri elágazótól a városig tartó szakasz és a Budapest úti csomópont fejlesztése 2021. december 31-éig fejeződik be, míg a balatonalmádi és balatonfüredi úti csomópontokat is érintő déli elkerülő 2022 végéig újul meg. A projekt hazai költségvetési forrásból valósul meg.

A NIF Zrt. azt is közölte, a veszprémi útgyűrű balatonfüredi és Csatár-hegyi csomópontja közötti út fejlesztésére vonatkozó terveket felül kell vizsgálni, a szakasz megvalósítására a társaság még nem kapott feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában