kezelhető a szénanátha

2019.04.03. 14:00

A pollenszezon korán kezdődik, sokáig tart

Egyre több, a szénanáthásoknak tüneteket okozó növény virágszórása kezdődött meg az elmúlt napokban.

Marton Attila

Egyre több, a szénanáthásoknak tüneteket okozó növény virágszórása kezdődött meg az elmúlt napokban

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte tovább emelkedik és érhet el magas szintet a nyír pollenkoncentrációja. Magas lehet a kőris, a ciprus-, és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár pollenkoncentrációja is, írta közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Hozzátették, a juhar és a fűz pollenje általában közepes koncentrációban van jelen, és elkezdődött a gyertyán, a tölgy, valamint a platán pollenszórása is.

Egyre több, a szénanáthásoknak tüneteket okozó növény virágszórása kezdődött meg az elmúlt napokban Fotó: Penovác Károly/Napló

A március végi adatok szerint a nyár pollenkoncentrációja magas szintű Veszprémben. A szeszélyes időjárás miatt egyre rövidebb időt tölthetnek panasz- és tünetmentesen a szénanáthás betegek, mert a növények pollenszórása hamarabb kezdődik. Naményi Miklós, a megyei tüdőgyógyintézet szakorvosa el­mondta, a pollenszezon akár február végén megkezdődhet a mogyoró és fűzfafélék virágzásával, és a parlagfű őszi elvirágzásának végéig tarthat. A szakember hangsúlyozta, amennyiben valaki a szénanátha öt fő tünetéből – tüsszentési rohamok, vizes orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, orrdugulás – hármat észlel magán, érdemes orvoshoz fordulnia. Főként, ha az évnek ugyanabban a szakában időről időre megjelennek ezek a tünetek.

Bár korábban úgy tartották, a kezeletlen szénanátha asztmához vezet, ezt a tudományos kutatások nem támasztották alá, hívta fel a figyelmet a tüdőgyógyász. Az újabb eredmények viszont azt mutatják, a szénanáthával küzdő betegek közül sokaknál refluxra jellemző tünetek jelentkeznek.

A pollenallergia megállapítása bőrpróbával vagy vérvétellel történik: előbbinél az allergén kivonatát tartalmazó oldatot juttatnak a bőrbe, míg utóbbinál a szervezetben termelődő ellen­anyagok szintjét vizsgálják. A szénanátha kezelésére antihisztamintartalmú készítményeket írnak fel tüneti kezelésre. Az allergia kiváltó okát megszüntető eljárás az immunterápia, amelyet azonban a társadalombiztosítás nem finanszíroz. A három-öt évig tartó eljárással a szervezet „megtanulja” kezelni a betegséget kiváltó allergént, és egy idő után nem jelentkeznek már a tünetek.

A hazai lakosság mintegy húsz százaléka érintett valamilyen típusú allergiával, a szénanáthások aránya négy-öt százalék lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában