Hűség és hazafiság

2019.05.22. 07:00

A honvédelem napját ünnepelték Veszprémben

A magyar honvédelem ünnepe, a honvédség legszebb ősi és hősi hagyományaira épül. Hűség, hazafiság, fegyelmezettség, becsület, bizalom, ambíció és tettvágy. Ez az az örökség, amelyet az elődöktől a ma katonája kapott – mondta Huszár Péter.

Molnár Sándor

Az ünnepi állománygyűlés szónoka Huszár Péter alezredes volt. A honvédelmi ünnepségen elismeréseket adtak át Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ állománya közösen emlékezett meg a Honvédelem napjáról. Az Agórában megtartott ünnepi állománygyűlésen Huszár Péter alezredes, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkára mondott köszöntőt.

Az ünnepi állománygyűlés szónoka Huszár Péter alezredes volt. A honvédelmi ünnepségen elismeréseket adtak át Fotó: Penovác Károly/Napló

– 170 évvel ezelőtt, 1849-ben a magyar honvéd seregek fényes győzelmet arattak az osztrák császári csapatok felett és visszafoglalták Buda várát. Ezen a napon tisztelgünk a hazánkat hősiesen védelmező elődeink előtt, de ünnepeljük katonáinkat és azokat a magyar állampolgárokat is, akik szívükön viselik a haza és a honvédelem magasztos ügyét. Emlékezünk a régmúlt idők honvédaira, harcaira, tisztelgünk a nagy személyiségek előtt éppúgy, mint a mára már névtelenné lett katonák, a hont életük árán is megvédő harcosok emléke, áldozata előtt – fogalmazott a szónok.

Huszár Péter kiemelte, hogy az emlékezés mellett, tisztelgünk azok előtt is, akik számára az év 365 napja a honvédelem napja, akik a haza szolgálatáért tevékenykednek itthon és határainkon túl is.

Az ünnepségen a parancsnokok, előbb Zentai László, majd Berecz Zoltán ezredesek elismeréseket adtak át az alakulatoknál kimagasló munkát végzőknek. Az állománygyűlésen elhangzott, hogy a Magyar Honvédelem Napja alkalmából a honvédelmi miniszter a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát adományozta Borbély Tibor őrnagynak és Hudi Krisztián zászlósnak. Valamint példamutató szolgálatteljesítése és a tárgyévben nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréséül, az Év katonája kitüntető címet vehette át Lutz Richárd Zoltán zászlós és Fésüs István zászlós a központi ünnepségen. A rendezvény hivatalos részét követően az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola műsorát tekinthették meg az ünnepi állománygyűlés résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában