kritikus problémák

2019.05.03. 07:00

Szűrővizsgálatokkal előzné meg a rákbetegségeket az ajkai kórház

Három betegségcsoport, a méhnyakrák, a bőrrák és a vastagbélrák ellen hirdetett harcot az ajkai Magyar Imre Kórház vezetése a népegészségügyi program elvárásainak megfelelően. Erről kérdeztük Nagy Zoltánt, a kórház főigazgatóját.

Ravasz-Rednágel Zsuzsa

Közel 500 nő hal meg Magyarországon méhnyakrákban évente, amely nagyon nagy szám annak ellenére, hogy a méhnyakrák közel száz százalékban kiszűrhető lenne a tudomány mai állása szerint – mondta a főigazgató. Teljes körű szűrés esetén ez a betegség elkerülhető lenne, ez azért fontos, mert ez a kór sajnos kezelés és műtét nélkül halálos kimenetelű. Rendkívül kritikus a probléma, mert ez a kór a fiatal nők betegsége, 30-40 éves hölgyeket érint főként. A másik, gyakran halállal végződő korai daganatos áttéteket okozó betegség a bőrrák, melyet melanómaszűréssel tudunk diagnosztizálni és ezt követően kezelni – mondta Nagy Zoltán.

- Fontosnak tartom, hogy a népegészségügyi programhoz az intézményünk is csatlakozzon. Ennek a törekvésnek a része lesz a vastagbélrák szűrése is, melyet az év második felében tervezünk elkezdeni laborvizsgálatokkal és az azt követő colonoscopia elvégzésével – nyilatkozta a főigazgató.

A méhnyakrák- és a melanómaszűrésre az ajkai kórház betegfelvételi irodáján lehet jelentkezni – fejezte be mondanivalóját Nagy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában