furcsa úszó jármű

2019.07.13. 07:00

Watzila vágta a balatoni strandon a nagyra nőtt hínárt

Nyáron több balatoni strandon is nagy érdeklődést keltett egy furcsa úszó jármű, amely egyszerre emlékeztet egy önjáró motoros fűnyíróra és egy 19. századi, lapátkerekes gőzösre.

Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter/Napló

Az alsóörsi strandon most végezték el a hínárvágást. Csomor Vilmos Watzila névre hallgató gépezete a tómederben megnőtt hínár aratására szolgál. A tulajdonos maga tervezte, építette és működteti a másfél tonnás járművet, melynek lelke az egykori kultikus kisautó, a Polski Fiat motorja. De vajon miért nem lehetett eddig kiirtani a hínárt? – kérdezték sokan az önkormányzattól. Többek szerint a szezon kezdete előtt kellett volna elvégezni a munkálatokat. Csomor Vilmos elmondta, hogy ez nem lehetséges, hiszen áprilisban-májusban még nem nő meg olyan nagyra a hínár.

A növény a nagyon szennyezett, erősen savanyú vagy szikes élőhelyek kivételével az egész ország területén előfordul, lassú folyású vizeinkben található meg, mint például a Balatonban.

Fotó: Szendi Péter/Napló

Pandur Ferenc alsóörsi intézményvezető elmondta, hogy a szakemberrel többször is konzultáltak, megnézték a hínár nagyságát. Ötven-hatvan centiméter hosszú hínár még nem alkalmas a vágásra, mert a géppel ez kivitelezhetetlen. Most viszont már eljött az idő, hogy a Balaton egyik legszebb és legkedveltebb strandján levágják a hínárt. Csomor Vilmos elmondta, hogy legközelebb várhatóan augusztus közepén lesz a következő vágás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában