Örömmel és szeretettel érkezett

2019.08.31. 16:58

Beiktatták Udvardy György veszprémi érseket

Jézus Krisztusnak van üzenete a mai embernek, mondta a beiktatott érsek, Udvardy György, aki szombaton tette le esküjét.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Megtelt a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ferenc pápa július 12-én Udvardy Györgyöt nevezte ki a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé. Az új főpásztor szombat délelőtt az érseki palota kápolnájában Erdő Péter bíboros, Michael August Blume nuncius, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek és Bábel Balázs kalocsai érsek előtt tette le esküjét, megélve ezzel a püspöki együvé tartozást.

Az ünnepi szentmisére megtelt a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház. A szertartást a hívek a ferences templomban, és két helyen – az érseki hivatal előtt, valamint Szent István és Boldog Gizella szobra előtt – felállított kivetítőkön követték.

A szentmise elején Michael August Blume nuncius felolvasta az érseki kinevezési bullát. Márfi Gyula nyugalmazott érsek átadta a pásztorbotot a nunciusnak, aki azt az új érseknek, Udvardy Györgynek nyújtotta át, majd a Veszprémi Főegyházmegye papsága, diakónusai és a szerzetesek köszöntötték az új főpásztort.

Örömmel és szeretettel érkezett

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Udvardy György szentbeszédében úgy fogalmazott: készséggel fogadta el Ferenc pápa bizalmát, mellyel a Veszprémi Főegyházmegye élére nevezte ki. Örömmel és szeretettel érkezett, hogy szolgálja az itt élőket. Feladata Jézus Krisztusnak, a jó pásztornak és az ő evangéliumának hirdetése. Hittel valljuk: Jézus Krisztus az Úr, mondta. Az érsek készen áll a Veszprémi Főegyházmegye vezetésével és kormányzásával járó minden feladatot ellátni. Háláját fejezte ki, hogy a Pécsi Egyházmegyében szolgálhatott, megköszönte az együttműködést.

Udvardy György megosztotta személyes tapasztalatait az egyházról, a népére pásztorként vigyázó Istenre, a mennyei Atyára irányította a hívek figyelmét. Jézus Krisztus mondta: Én vagyok a jó pásztor, én életemet adom a juhokért. Erre a szeretetre csak a szeretet viszonzása lehet a válasz. Rábízhatjuk magunkat Jézusra. Jó az az élet, amit Jézus mutat az embernek. Az egyházban ismerhetjük meg teljesen saját magunkat, az egyház felmutatja Krisztust és az ő tanítását, az egyházban minden ember otthonára talál. Az érsek meggyőződése, hogy az egyháznak van mondanivalója a hívők és nem hívők számára. Jézus Krisztusnak van üzenete a mai embernek. Szólt arról is, hogy szükséges feladatként tekint a keresztségben kapott ajándék megőrzésére, a keresztény identitás kialakítására és megerősítésére.

Világossággal és elszántsággal

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szentmise végén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a püspökök nevében megköszönte Márfi Gyulának a szolgálatban töltött közös évtizedeket, azt, hogy betegségében sem veszítette el derűjét. Udvardy Györgynek azt kívánta, világossággal és elszántsággal szolgáljon, a rá jellemző alapossággal végezze feladatát. Szerenka Miklós általános érseki helynök szintén köszönetet mondott Márfi Gyulának. A papság nevében megfogadta, hogy készséges engedelmességgel együttműködnek az új érsekkel. A hívek nevében Csertán György köszöntötte Udvardy Györgyöt Veszprémben, a magyar keresztény egyház egyik „bástyájában”.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Márfi Gyula nyugalmazott érsek beszédében Istennek, a Szentatyának és mindenkinek köszönetet mondott, aki ötvenkét éves papi és huszonnégy éves püspöki szolgálatában segítette őt. Bocsánatot kért mindenkitől, akit szóval, cselekedettel és mulasztással megbántott. Arra kérte a híveket, imádkozzanak az egyházmegyéért, az új főpásztorért és érte is. Udvardy György köszönetet mondott a Veszprémi Főegyházmegye fogadtatásért. Bejelentette, hogy a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójaként heti rendszerességgel Pécsett is jelen kell lennie, mindenkitől együttműködést, felelős cselekvést kér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában