Bakonyi Csillagászati Egyesület

2019.08.15. 07:00

Együtt kémlelték az égbolt csodáit Barnagon

A Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) már másodszor látogatott el a településre, hogy ezúttal az augusztusi Perseidák meteorrajról és az Űrbatyu fantasztikus kalandjairól tartson előadást.

Molnár Sándor

A barnagi gyerekek számos érdekességet figyelhettek meg az égen a távcső segítségével Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A lelkes közönség megtudhatta, hogy honnan érkeznek a hullócsillagok, más néven a meteorok. Milyen magasságban izzanak fel bolygónk légkörében, és milyen életutat jár be az az anyag, amit szép augusztusi estéken láthatunk elhamvadni a bársonyos égbolton. Habár a Perseidák raj maximuma két nappal a csillagászok barnagi látogatása utánra volt várható, azért megpróbáltak néhány darabot elcsípni ezekből az égi tüneményekből.

– A benti program zárásaként levetítettük azt a közel húszperces filmet, amely az Űrbatyu elnevezésű magas lég­köri ballonunk utazását, megtalálását és felvételeit mutatja be. Azért is tartottuk fontosnak bemutatni ezt a kisfilmet, mert az Űrbatyu utazása közben elrepült Barnag felett, megörökítve azt a fotóin, így volt helyi vonatkozása is ennek a kísérletnek. A megjelenteknek nagyon tetszett a kisfilm, amely után a kiállított Űr­batyut is megnézték – mesélte Ivanics Ferenc, a csillagászati egyesület vezetője.

A barnagi gyerekek számos érdekességet figyelhettek meg az égen a távcső segítségével Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A program a közösségi ház udvarán folytatódott, ahol a kíváncsiskodók az egyesület egyik Dobson-távcsövével fi­gyelhették meg a Hold érdekes, kráterekkel borított arcát, a Jupiter felhősávjait és holdjait, majd a Szaturnusz csodás gyűrűjét is. Az igazán kitartók szebbnél szebb kettőscsillagokat, csillaghalmazokat és planetáris ködöt is láthattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában