Azt keresik, ami összeköti a két települést

2019.08.29. 17:30

Húsz éve testvérek Várpalota és Wolfsberg

Idén ünnepli Várpalota és Wolfsberg a testvérvárosi szerződés aláírásának 20. évfordulóját. A jeles évforduló alkalmából tavasszal Ausztriában, a napokban pedig a palotai Thury-várban találkoztak a két település vezetői, valamint a különböző intézmények, sportegyesületek, művészeti együttesek és civil szervezetek képviselői.

Szabó Péter Dániel

A testvérvárosok vezetői, képviselői a Thury-várban tartott ünnepségen

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ilyenkor mindig fel kell tennünk a kérdést, hogy mire is volt elegendő ez a két évtized Wolfsberg és Várpalota viszonylatában. Ha számot vetünk, akkor kiderül, hogy sok mindenre. A kultúra területén éppúgy, mint a gasztronómiában, de említhetném a tűzoltók barátságát, az ápolóotthon támogatását és a sportot is, amely most húzóerő a két város kapcsolatában – mondta el Campanari-Talabér Márta. Várpalota polgármestere hangsúlyozta, egy testvérvárosi kapcsolatban mindig a közös pontokat, a közös célokat kell keresni.

– Láthatjuk különbözően a világot, de a testvérvárosi kapcsolatokat soha nem írhatja felül a pártpolitika. Azt keressük mindig, ami összeköt bennünket, nem pedig azt, ami szétválaszt – tette hozzá a városvezető.

– Várpalotával való együttműködésünk nagyon eredményes testvérvárosi kapcsolattá vált húsz év alatt. Ez a kapcsolat egy lehetőség arra, hogy a különböző generációk összefogjanak. Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy a jövő nemzedéke is magáénak érezze a nemzetközi partnerséget – emelte ki Hans-Peter Schlagholz, Wolfs­berg polgármestere, aki – Campanari-Talabér Mártához hasonlóan – külön köszönetet mondott Robert Schmidnek, a wolfs­ber­gi polgármesteri kabinetiroda vezetőjének, aki rengeteget tett és tesz a két város kapcsolatáért.

A testvérvárosok vezetői, képviselői a Thury-várban tartott ünnepségen
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ünnepségen, ahol műsort adott a Cserregő néptáncegyüttes, valamint a Thuri György-iskola Tinódi kamarakórusa, felszólalt Németh Árpád, Várpalota egykori (2006–2010) polgármestere is, aki emlékezetes pillanatokat idézett fel a két város kapcsolatából, míg a testvérvárosi együttműködés kialakulásánál is bábáskodó Huszár Pál a húsz év során kialakult barátságokról beszélt.

A testvérvárosi kapcsolat elismeréseként Wolfsberg vezetői a két település címerével ellátott díszes tükröt ajándékoztak Várpalotának, míg a karintiai tűzoltóság nevében Wolgfang Arzberger, Sankt Stefan városának korábbi tűzoltóparancsnoka együttműködési érdeméremmel tüntette ki Campanari-Talabér Márta polgármestert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában