Bitva menti népek bulija

2019.09.04. 07:00

Facsemetéket ültettek Nyárádon a helyi kisgyermekek nevével

Negyedik alkalommal rendezték meg a Bitva-patak menti települések többnapos kulturális találkozóját, a nyárádi Bitva Partyt, aminek keretében a házigazda község falunapját és búcsúját is megtartották.

Polgár Tibor

A bajnokságot nyert női focistákat is köszöntötték a Bitva Partyn. A lányoknak Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (jobbra) adta át az aranyérmeket és a kupát Fotó: Nyárád önkormányzata

A nyárádi önkormányzat 2016-ban hívta életre a Bitva Partyt, hogy közös rendezvényt szervezzen a névadó patak menti 12 település számára. Idén hét falu képviseltette magát a gazdag programkínálatú eseményen, amin jó pár zenés, táncos, énekes színpadi műsor, valamint sport- és egyéb kísérőrendezvény várta a közönséget.

A főzőversenyen 23 csapat vett részt, a gasztronómia megmérettetéshez ezúttal is a házigazda önkormányzat biztosította a saját termelésű alapanyagokat. A jelenlévők egyebek mellett többféle pörköltet, gulyást, lecsót kóstolhattak, az összesen 150 kilogramm hús felhasználásával elkészített mintegy 700 adag étel pedig mind elfogyott. A főzőverseny zsűrijének Áldozó Tamás pápai polgármester volt az elnöke.

A IV. Bitva Party első napján a szervezők felelevenítettek egy régi hagyományt azzal, hogy a közösségi ház előtt kialakítottak egy úgynevezett csemetekertet. Pajak Károly nyárádi polgármester kifejtette, régen a gyermekek születésekor a szülők, a nagyszülők elültettek egy facsemetét. Ezt a szép tradíciót kívánták újraéleszteni, ezért felajánlották a falu lakóinak a faültetés lehetőségét a 2018-ban és 2019-be született kisgyerekek számára.

A bajnokságot nyert női focistákat is köszöntötték a Bitva Partyn. A lányoknak Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (jobbra) adta át az aranyérmeket és a kupát Fotó: Nyárád önkormányzata

A facsemetéket, valamint a gyermekek nevével és születési dátumával ellátott táblákat az önkormányzat biztosította. Első körben tíz növényt ültettek el a helyiek, ám a kezdeményezés olyan nagy sikert aratott, hogy kibővítik a „jogosultak” körét: az óvodáskorú fiatalokig bezárólag lehetőséget biztosítanak a faültetésre. A családtagok a szeptember 28-i Nyárádi Krumplifesztiválig jelentkezhetnek a feladatra.

A színpadi programok a Bitva-parti települések kulturális csoportjainak, egyéni fellépőinek műsoraival kezdődtek. A főzőverseny eredményhirdetése előtt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Pajak Károly köszöntötte az egybegyűlteket, valamint átadták az aranyérmeket a Veszprém megyei női labdarúgó-bajnokságban első helyen végzett PELC–Nyárád II csapat tagjainak.

Kovács Zoltán összetartó közösségként jellemezte a bajnok lányok együttesét, továbbá azt kívánta nekik, hogy a későbbiekben is életük szerves részét képezze a sport, annak minden jótékony hatásával. Pajak Károly megjegyezte, a csapattagok évről évre ügyesebbek, köszönhetően a Pápai Egyesített Labdarúgó Clubnál folyó kiváló szakmai munkának.

Ugyancsak köszöntötték Bogdán Sándort, aki a legutóbbi Speciális Olimpiai Nyári Világjátékokon aranyérmet szerzett a magyar labdarúgó-válogatott tagjaként. A folytatásban zenei produkciók következtek, majd hajnalig tartó bál zárta a napot. A délután folyamán többféle kísérőprogram, például ugrálóvár, kisvonat, csuhéfonás színesítette a rendezvényt.

A második nap búcsúi szentmisével és istentisztelettel indult, volt focimeccs, zenélt Greznár Zoltán és zenekara, operettműsorral fellépett a Pesti Zenés Színpad, nagy tapsot kapott Bereczki Zoltán énekes produkciója, valamint koncertet adott a Rocklife Cover Band, végül újabb bál következett. – A színvonal, a hangulat és a látogatottság tekintetében egyaránt kiválóan sikerült a rendezvény mindkét napja. Elárulhatom, jövőre szeretnénk nemzetközivé bővíteni a Bitva Partyt – jegyezte meg Pajak Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában