fontos célok érdekében

2019.09.14. 07:00

Hegyi utat és konyhát újítottak fel Hegyestűn és Zánkán

Zártkerti ingatlanok közötti, három kilométeres hegyi utat adtak át Hegyestűn csütörtökön. Szalagátvágással felavatták Zánkán a negyvenéves Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde konyháját, amelynél a két éve kezdődött, 60 milliós felújítást most fejezték be. A beruházásokat Kontrát Károly képviselő közbenjárásával valósították meg.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az összefogást emelte ki Kontrát Károly miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője a három kilométeres útszakasz átadásánál, amely Hegyestűnél, illetve Monoszlónál található, a zártkertek között. Fontosnak nevezte, hogy a gazdák a kiváló minőségű terményeiket, a zöldséget és gyümölcsöt el tudják vinni otthonaikba, illetve adott esetben elszállítsák a környék termelői piacaira. – A jövőben is támogatom a hasonló törekvéseket – fogalmazott a képviselő.

Filep Miklós, Zánka polgármestere és Varga Zoltán alpolgármester felidézte, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pályázatán nyertek el 10 millió forintot a zártkerteket érintő infrastruktúra felújítására. A munka 14 millióba került, a különbözetet Simon György polgármester vezetésével a monoszlói önkormányzattal együtt kipótolták. Eddig a rossz minőségű utat az eső gyakran elmosta, így azon közlekedni, terményt szállítani nagyon nehezen lehetett csak. Az út a stabil bazaltborítással teljesen megújult, már biztonságosan lehet közlekedni rajta egészen a hegy tetejére.

Kontrát Károly a teljesen megújult, Simonné Mohos Éva vezette zánkai óvodai-bölcsődei konyhánál a közétkeztetés színvonalas, biztonságos körülményeire helyezte a súlyt, amely a munkálatoknál megvalósult. Az épület az elmúlt két év alatt teljesen megújult, mondta el Filep Miklós polgármester. Kiderült, a Zánka, Balatonszepezd és Monoszló fenntartásában álló konyhán öten dolgoznak, és naponta átlagosan 200-250 adag ételt is megfőznek a 43 fős óvodának, a 12 férőhelyes bölcsődének, valamint az önkormányzati dolgozóknak, a szociális étkezőnek és a hozzájuk betérőknek.

A köszöntők után szalagátvágással avatták fel a korszerű, minden igényt kielégítő konyhát. Ebből az alkalomból Szabó Csaba néptáncos vezetésével népi gyermekjátékokat adtak elő az apróságok a vendégeknek, akiket a zánkai Őszirózsa Nyugdíjas Klub finom lecsóval kínált meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában