Hármas hálaadó ünnepség

2019.09.18. 16:00

Megújult az orgona és a gyülekezeti ház Bakonytamásiban

Méltó hálaadással, istentisztelettel és családi délutánnal ünnepelték meg az elmúlt két év fejlesztéseit, a gyülekezeti ház és az orgona felújítását.

Laskovics Márió

Szemerei János püspök a helyi énekkartól körülölelve áldotta meg a felújított evangélikus gyülekezeti házat. Balra Polgárdi Sándor esperes, jobbra Szakos Csaba lelkész

Fotó: Bakonytamási Evangélikus Egyházközség

Hármas hálaadó ünnepséget, családi napot tartottak az evangélikus templomban múlt szombaton. Telt házas tanévnyitó istentisztelettel kezdődött a program, melyen megáldották a hittanosokat, első körben a középiskolásokat és a felsősöket, majd az alsósokat és az óvodásokat. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, illetve felszentelte a felújított és restaurált orgonát, amit Németh Szabolcs lelkész szólaltatott meg. Az istentiszteleten közreműködött a Bakonytamási Énekkar, illetve fényképeket vetítettek az elmúlt két év fejlesztéseiről – tudtuk meg Szakos Csabától, a Bakonytamási Evangélikus Egyházközség lelkészétől.

Szemerei János püspök a helyi énekkartól körülölelve áldotta meg a felújított evangélikus gyülekezeti házat. Balra Polgárdi Sándor esperes, jobbra Szakos Csaba lelkész Fotó: Bakonytamási Evangélikus Egyházközség

Beszámolt róla, hogy az ünneplő gyülekezet kivonult a gyülekezeti ház elé, ahol Szemerei János püspök rövid szertartás keretében, a helyi énekkar dalával kísérve megáldotta az épületet, ami a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója elnevezésű pályázattal elnyert több mint 15 millió forintból újult meg külsőleg, napelemmel szerelték fel, energetikailag korszerűsítették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által az egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatására kiírt pályázaton elnyert ötmillió forintból a ház padlásterét alakították át közösségi térré a fiatalok számára.

A családi napon az érdeklődőket buborékfoci, trambulin, csocsó, pingpong, biliárd, lovaskocsikázás, pónilovaglás, kézműves foglalkozás és játszóház várta. Eközben a kultúrházban közgyűlést tartottak. A köszöntő után Szakos Csaba lelkész beszámolót tartott a projektekről, Kormos Gyula az orgonafelújításról, a Vanyolai Asszonykórus pedig énekelt. Utóbbi operettslágerekkel is meglepte a közönséget a vacsora idején. Szakos Csaba úgy fogalmazott, az ünnepség méltó befejezése, hálaadása volt az elmúlt két évben elvégzett munkának.

A pályázati forrásokból külsőleg megújult evangélikus gyülekezeti házat napelemmel szerelték fel, energetikailag korszerűsítették Fotó: Bakonytamási Evangélikus Egyházközség

– A Magyarországi Evangélikus Egyház öt millió forint támogatással járul hozzá a barokk, bőrszíjhúzásos orgonabelső szerkezeti felújításához. A külső restauráláshoz egy 500 ezer forintos pályázati támogatáson túl 700 ezerre volt szükség, ami Varnus Xavér orgonaművész 2017-es jótékonysági koncertjén gyűlt össze. Várhatóan Varnus Xavér újabb koncerttel „szenteli fel” az orgonát a közeljövőben – tette hozzá Szakos Csaba lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában