Testközelben a növény- és állatvilág

2019.10.10. 07:00

A természet szeretetére nevelnek a huszárokelőpusztai erdei iskolában

A Veszprém Megyei Vadászkamara és a Pápai Tankerületi Központ együttműködésével, a Bakonyerdő Zrt. bevonásával nyolcvan gyermek látogatott el pénteken a huszárokelőpusztai erdei iskolába.

Polgár Bettina

Fotó: vadászkamara

Fotó: vadászkamara

Pap Gyula, a megyei vadászkamara elnöke elmondta, az idei Pápai Agrárexpón együttműködési megállapodást írtak alá a Pápai Tankerületi Központtal. Folyamatos egyeztetés előzte meg a kezdeményezést, melynek célja, hogy a természet szeretetére és védelmére neveljék a felnövekvő generációkat, beleértve az állatvilág mellett az erdők, az élőhelyek és növényzet védelmét is.

Fotó: vadászkamara

Megtudtuk, az együttműködés fontos eleme, hogy az ifjúság szerepet vállaljon az Egy a természettel nevű vadászati világkiállítás előkészítésében is. Ennek a fázisai történnek most.

– Az együttműködésünk keretében nyáron negyven gyermek a keszthelyi vadászati múzeumot és vadasparkot látogatta meg a kamara támogatásával és finanszírozásával. Ez egy egész napos kirándulás volt – jegyezte meg Pap Gyula. Mint mondta, következő fejezetként nyolcvan gyermek a Bakonyerdő Zrt. bevonásával és részleges támogatásával a huszárokelőpusztai erdei iskolában járt.

- A fiatalok a növény- és állatvilággal kapcsolatban hasznos információkkal gazdagodtak, majd felkeresték a Hubertlaki-tavat, illetve megnézték a hubertlaki hivatásos vadász emlékhelyet is. A program közben beiktattunk a gyermekeknek egy kutyabemutatót, mely során a diákok láthatták a vizslák munkavégzését. Ez a program a 3-4. osztályosokat érintette – fejtette ki a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.

Kiemelte, ezen a héten pedig kihelyezett környezetvédelmi órát tartanak a Bakonyerdő Zrt. erdei iskolájában egy újabb csoportnak, negyven hatodik osztályos diáknak. A fiatalok megismerkedhetnek az állat- és növényvilág tanulmányozására alkalmas műszerekkel, többek között a mikroszkóppal, majd az elméleti tudnivalókat a gyakorlatban is kamatoztathatják egy erdei körtúra keretében az egész napos programon.

Munkakutya-bemutató is szerepelt az erdei programok között Fotó: vadászkamara

Pap Gyula rámutatott, a gyermekek utaztatását buszokkal biztosítják a kamara költségvetéséből, az Ismerd megavadászokat elnevezésű program keretében. A Pápai Tankerületi Központtal kötött együttműködés jegyében szervezett programokhoz a vadgazdálkodók is széles körben csatlakoztak, valamint az állami erdőgazdaságok is támogatják a kamara törekvéseit.

– A hosszú távú cél, hogy a fiatalokat széles körben megmozgassuk megyeszerte. Szeretnénk nyári táborokban, erdei iskolákban gyerekeket üdültetni, továbbá több egynapos programot szervezni, nemcsak a környéken, hanem akár Keszthelyen, Fertődön, a tihanyi Belső-tó és a Kis-Balaton környékén. Lényeges, hogy megismertessük a megye természeti adottságit, és ezzel együtt a vadászat társadalmi elfogadottságát is szeretnénk erősíteni – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Hozzáfűzte, az első visszajelzések nagyon pozitívak a gyerekek és szülők részéről egyaránt. Már a kezdeményezés elindításakor is nagyon sok biztatást kaptak.

– Célunk, hogy jövő nyáron a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-vel együttműködve egy nagyszabású ifjúsági találkozót szervezzünk Alsóperén, a Bakony szívében található oktatóközpontban. Ezen az eseményen a tehetséges fiataloknak a zene, a tánc és az irodalom területén is megmutatkozási lehetőséget biztosítanánk – fejtette ki Pap Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában