Van helyük a közéletben

2019.10.17. 07:00

A történések az isteni pedagógia részei

Nekünk, keresztényeknek helyünk van a közéletben – mondta Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.

Balla Emőke

20191015 Veszprém, Padányi katolikus iskola, Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, református lelkész előadása a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényén. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A református lelkész, aki 2012 és 2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője volt, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Veszprémi Csoportja meghívására Mélység és magasság címmel tartott előadást kedden a Padányi Katolikus Iskolában. Az önkormányzati választások után a keresztények közéletben való részvételéről beszélt. Felidézte a KÉSZ rendezvényen is jelenlévő Márfi Gyula nyugalmazott érsek gondolatait, aki tavaly, a választási ciklus kezdetekor a Fidesz-frakció előtt úgy fogalmazott: „Mint a szél, szelíden kell győzni”. Balog Zoltán szerint ezt nem, de a győzelmet valósággá, eredménnyé váltani lehet szelíden. A demokrácia velejárója, hogy olyan választási küzdelmek vannak, mint amilyen a mostani volt.

A lelkész beszélt arról, nem biztos, hogy mindig az igazság győz, az igazság általában kisebbségben van, ahogy ezt Jézus Krisztus élete is mutatja. Szerinte van még tennivaló: úgy kell kormányozni, az igazságot kimondani, hogy az vonzó, szerethető legyen az emberek számára. Úgy fogalmazott: a mostani választáson nem történt tragédia, de a hamis biztonságérzetből fel kell ébredni. – Nem az a kérdés, részt vegyünk-e a közéletben, hanem az, hogyan vegyünk részt benne – mondta.

– Nekünk, keresztényeknek helyünk van a közéletben. Nem kell „nyomulni”, hangosnak lenni, de aktívan részt kell venni a politikában – mondta Balog Zoltán.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, református lelkész és Udvarhelyi Olivér, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportjának elnöke a rendezvényen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A miniszterelnöki biztos megemlítette, ha Magyarország 1848 utáni történelméből, kultúrájából kivonnánk azt, ami keresztény alapokon történt, az szinte üres lenne. Úgy vélte, egyetlen kormánynak sem tesz jót a kritikátlan támogatás, kritikus szolidaritásra van szükség. Aggódásból, féltésből, jobbító szándékkal, szeretetből mondunk kritikát, azt, ha változtatni kell. Nem állítjuk, hogy mi nem bukunk el, de van számunkra egy abszolút törvény: tudjuk, hol van a bocsánat. Mi, keresztények egy horizontális síkon, a teremtés, Isten országának és a kiteljesedésnek pers­pektívájában látjuk azt, ami velünk történik. Ez óriási erőforrás lehet számunkra.

Balog Zoltán arról beszélt, egy keresztény ember soha nem élheti meg a végső kétségbeesést. Nem tudunk olyan mélyen lenni, hogy Jézus Krisztus ne lett volna még mélyebben. Életünk történéseit az isteni pedagógia részeiként látjuk. Az örökkévalóság perspektívájából szemléljük az életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában