A krizantém szezonja

2019.10.08. 11:00

A várpalotai szakember elmondta: Nagyon precízen kell megtervezni a virágzását

Csaknem 3500 cserepes és 7500 szálas krizantém foglalja el a Rotter kertészet fóliasátrainak nagy részét. A krizantém termesztése egyáltalán nem könnyű munka, virágzata fagyérzékeny, vannak bőven kártevői és a virágzását is precízen kell tervezni.

Sági Ági

Eladásra váró gyönyörű árvácskák. A várpalotai üvegházak tavasztól késő őszig ontják az egynyáriakat és évelőket

Fotó: Sági Ági/Napló

Rotter Ádám még gyerekkorában építette az első üvegházát. Az ott termelt dísznövényeket a család hétvégente a piacon adta el. Később növényorvos lett a fiatalember, de a virágtermesztést folytatta. Várpalota melletti üvegházai tavasztól késő őszig ontják az egynyáriakat és évelőket.

– A tavaszi virágok általában június végére, júliusra kifutnak. Július végén ültetjük a szálas krizantémot. Ehhez kissé át kell alakítani a fóliasátrat, fel kell szedni az agroszövetet, amin a tavaszi cserepesek voltak, és meg kell rotálni, trágyázni a talajt. A szálas krizantém után ültetjük az árvácskát, közben a cserepes krizantém is kikerül – mondta el Rotter Ádám.

A krizantém virágzását a nappalok hosszúságának változása indukálja. A rövid reakcióidejű fajták a rövidülő nappalokkal hét-nyolc héten belül nyílnak, az ennél hosszabb reakcióidejű fajtákat sötétíteni kell.

Rotter Ádám bimbózó krizantémok között. A kertész még gyerekkorában építette az első üvegházát
Fotó: Sági Ági/Napló

– Nekünk az a fontos, hogy mindenszentekre nyíljon a növény. Az apró virágú multiflora rövid reakcióidejű, általában magától nyílik, más fajtáknak sötétítünk. Ez azt jelenti, hogy pontosan 17 órakor lesötétítjük az üvegházat, reggel nyolckor kivilágosítunk. Ha ezt nem csináljuk minden nap elég precízen, akkor elcsúszik vagy szórt lesz a virágzás.

Ez nagy munkafegyelmet követel, de hosszú évek tapasztalata alapján tudjuk, hogy mikorra hány darab növényt időzítsünk. Értékesítünk virágboltoknak, de délutánonként a várpalotai családi házunknál és hetente háromszor a balatonfüredi piacon is kint vagyunk – mondta el Rotter Ádám.

Eladásra váró gyönyörű árvácskák. A várpalotai üvegházak tavasztól késő őszig ontják az egynyáriakat és évelőket Fotó: Sági Ági/Napló

Bár sokan nézegetik már ilyenkor a virágot, vásárolni nagy mennyiségben csak közvetlenül a mindenszentek előtti héten szoktak az emberek. Pedig a krizantém már régóta nem csak a temetők virága, kertben és cserépben is szépen mutat. Ha már hazavittük, kevés gondoskodást igényel: elnyílt virágait kell csak lecsípni. Fénykedvelő növény, kiültetés után legalább hat hétig virágzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában