A hitbeli megújulás reménysége

2019.10.20. 17:21

Búcsúmisét tartottak az öreghegyi kápolnában

A pápai Öreghegyen élők számára fontos, hogy ne tűnjenek el a keresztény jelképek a lakókörnyezetükből. A felújított kereszteket és haranglábat Salgó Ferenc kanonok-plébános áldotta meg.

Laskovics Márió

A búcsúmise után a kanonok-plébános a hívek kíséretében megáldotta az Öreghegyen a közelmúltban felújított két keresztet és egy haranglábat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna-plébánia vasárnap tartotta az öreghegyi Szűz Mária Isten anyja-kápolna búcsúmiséjét. Salgó Ferenc kanonok-plébános a hálaadó szentmisét az építőkért, gondozókért, jótevőkért, illetve az idén elhunyt, az Öreghegyről indulva szép pályát befutott Nemcsics Antal festőművész lelki üdvéért ajánlotta fel, akinek három freskója és keresztúti képei láthatók a kápolnában.

Salgó Ferenc kanonok-plébános szentbeszédében többek között felidézte az öreghegyi kápolna történetét. A háttérben Nemcsics Antal festőművész freskói Fotó: Laskovics Márió/Napló

A plébános felidézte, az imahelyet 1948-ban kezdték építeni, majd 1950. október 29-én szentelték fel a Szűzanya tiszteletére. Nemcsics Antal 1951-ben készítette el a festményeket, de idővel az oltár- és stációképeket lemeszelték. Aztán 1999-ben, az ötvenedik évforduló előtt önzetlenül és méltón újrafestette az alkotásokat. A keresztúti képeket Kocsmáros József foglalta szép keretbe, aki Nemcsics osztálytársa volt a bencés gimnáziumban.

– 1950-ben hazánkban a Krisztus mellett kiálló embereknek sok mindent vállalniuk kellett. A frissen megépült, üres imahelyre az államosított kórház megszüntetett kápolnájának berendezései – gyóntatószéke és padjai – kerültek. Őseink hitéből épülhetünk, erőt meríthetünk, mert nagy hitvallás volt, hogy bátran belevágtak egy új templom létrehozásába – mondta szentbeszédében.

A búcsúmise után a kanonok-plébános a hívek kíséretében megáldotta az Öreghegyen a közelmúltban felújított két keresztet és egy haranglábat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Biztatta a híveket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az öreghegyi kápolna minden hónap harmadik vasárnapján tartandó szentmiséin, bevonva a hegyre azóta újonnan költözőket, fiatalokat is. A szentmise után Salgó Ferenc kanonok-plébános a hívek kíséretében megáldotta a külső városrészen álló, közelmúltban felújított két keresztet és egy haranglábat.

– Civil kezdeményezésre újultak meg ezek a vallási jelképek. Az itt élők fontosnak tartották, hogy az elődeik által emelt értékek ne menjenek veszendőbe, s így továbbra is Istenre, Jézus Krisztusra és eljövendő országára figyelmeztetnek, a hitbeli megújulás reménységével – tette hozzá Salgó Ferenc atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában