a forradalom reményt ad, utat mutat

2019.10.23. 20:04

Emlékezés Balatonfüreden – „1956 örököse a rendszerváltás”

„1989 nemcsak a magyar történelemben, hanem Kelet-Közép-Európában az 1956-os forradalom örököse. Arra mutat rá, hogy a nagyhatalmi érdekek szorításában is felelősek vagyunk a sorsunkért, amelynek alakítására képesek vagyunk.”

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Ezt mondta Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója az 1956-is forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen, a balatonfüredi Kovászna Parkban, szerdán.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A szónok hozzátette, a forradalom reményt ad, utat mutat, 1956 áldozata hosszú és gyötrelmes várakozás után 1989-ben nyert értelmet, amelynek eljövetele csak idő kérdése volt. A forradalom az európai nemzeteknek ideáit is megtestesítette, úttörő volt, mert az európai fejlődés számára is példát adott. Megmutatta, minden nemzetnek joga van kiáltani a világba, hogy szeretné a saját életét élni. Azt az utat jelölte ki, amelyen a Közép-, és Kelet-európai államok az1989-es rendszerváltáshoz eljutottak.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Az ünnepi gondolatok után mások mellett Hári Lenke alpolgármester, és Böröcz István képviselő, valamint Anda György ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettes, és Regdon László füredi rendőrkapitány koszorút helyezett el a Szabadságharcos fiú szobránál.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A városban a Bibó szobornál és a Bata Ligetben is emlékeztek, ahol Duna Katalin gimnázium igazgató, illetve Császár Attila esperes idézte fel a múltat, valamennyi helyszínen szép ünnepi műsor kísérete mellett.

Este ökomenikus ima mellett, fáklyás felvonuláson ment végig a menet az Evangélikus templomtól a Köztemetőig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában