Romlott rendszerrel szálltak harcba

2019.10.24. 07:00

Erőt adtak a mártírok – '56 hőseire emlékeztek Veszprémben

A forradalom napjaiban országszerte több ezer hős született, akik évtizedekre elegendő erőt adtak a magyar népléleknek, emelte ki Ovádi Péter országgyűlési képviselő az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott megemlékezésen.

Marton Attila

Koszorút helyezett el az emlékműnél Bázsa Botond, Stigelmaier Józsefné és Baumgartner Lajos, a Munkástanácsok Veszprém Megyei Szövetsége nevében

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Brusznyai-emlékműnél tartottak megemlékezést szerdán. Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta, a forradalom leverését követő kilátástalanságban ’56 mártírjai adtak erőt az országnak közel negyven éven keresztül.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A több ezer hős egyike veszprémi volt, Brusznyai Árpád.

– Szervezte az ellenállást, de megakadályozta a vérontást. Vezette a forradalmat, de nem hagyta felfegyverezni a diákokat – fogalmazott az országgyűlési képviselő. A kegyelmet és emberséget nem ismerő szovjet államhatalom azonban életfogytiglani börtönre, majd halálra ítélte őt. A forradalom és szabadságharc résztvevői, ártatlan és becsületes emberek ezrei haltak meg az egyetemes jó érdekében.

Koszorút helyezett el az emlékműnél Bázsa Botond, Stigelmaier Józsefné és Baumgartner Lajos, a Munkástanácsok Veszprém Megyei Szövetsége nevében Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tiszta célokkal szálltak szembe a forradalmárok egy velejéig romlott rendszerrel szemben, kivégzésük muníciót adott a magyar népléleknek, szögezte le Ovádi Péter. A szabadságharc leverése után a kommunista vezetők, a „hazátlan hazaárulók” bár mindent megtettek, hogy kioltsák az 56-os forradalom dicsőségét, igyekezetük hiábavaló volt, mert nem sikerült kiirtaniuk a magyarok hazaszeretetét, húzta alá.

– Az 1956-os hősök a huszadik század közepén harcoltak azért a Magyarországért, amit a rendszerváltás hozott el. A maiak feladata, hogy megőrizzék azt, amiért ezrek az életüket adták, és ne hagyják, hogy tönkremenjen és elvesszen mindaz, ami 1956-ban elkezdődött – zárta beszédét Ovádi Péter a Brusznyai-emlékműnél.

Ovádi Péter beszédet tart a veszprémi megemlékezésen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott tegnapi megemlékezésen Sipos Imre színész, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója olvasta fel Fekete István Levél Bécsbe című írását és szavalta el Zas Lóránt Novemberben című versét. Az eseményen műsort adott Veszprém Város Vegyeskara a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának közreműködésével. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában