veszprémi design hét

2019.10.12. 07:00

Furcsa, színes bútorok jelentek meg a Haszkovón

Az arc, a medence, két torony és egy rom – Kreatív városi beavatkozások a Haszkovón címmel nyitották meg pénteken a veszprémi Design hét alkalmából létrejövő kiállítást a megyeszékhely legnagyobb lakótelepén.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállítás egyik célja, hogy öt óriási és játékos bútor segítségével megpróbálja kiegészíteni a modern lakótelepek építészeti hiányosságait, és bizonyítani, hogy a Haszkovó is ugyanolyan városnegyed, mint akár Veszprém belvárosa, éppen csak nem jöttek létre azok az elemei, amelyekre szívesen emlékszünk – mondta el Smiló Dávid, a Paradigma Ariadné építésze és a kiállítás egyik kurátora a megnyitón.

A „bútorok” két hétig tekinthetők meg a Haszkovón
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A „bútorok” két hétig lesznek megtekinthetők a Haszkovón, majd szavazással dől el, hogy melyiket szeretnék a lakótelepen élők „megtartani” és melyiket ajándékoznák oda Veszprém más kerületeinek.

– Biztos, hogy a végleges elhelyezés után ezeket a tárgyakat használatba is fogjuk venni, hiszen ez erről szól. A dizájn nem egy sötét szobában születő valami, hanem az életünknek a része. A forma az, ami körbevesz bennünket, és meg is határoz minket, hogy hogyan viselkedünk bizonyos terekben – mondta el Porga Gyula, Veszprém polgármestere a megnyitón.

Smiló Dávid építész és Porga Gyula polgármester a megnyitón
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállított köztéri „bútorok” rövid sétával körbejárhatók, az Agóra Veszprém Kulturális Központ melletti füves területtől elindulva a Stromfeld utca felé haladva, a Damjanich utca végén, a Március 15. utcában, végül a Kálvin János parkban is találkozhatunk a kiállított tárgyakkal.

Az öt installációt brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészek tervezték, ezzel prezentálva öt ország építészeti látásmódját is. A Haszkovón kiállító építészek Edward ­Crooks, Point Supreme, Supervoid, MAIO és a Paradigma Ariadné.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállítás a Veszprém Balaton 2023 Zrt. támogatásával jött létre, a Paradigma Ariadné Építészstúdió szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában