Az elvégzett munka gyümölcse

2019.10.02. 11:00

Iskolakertet avattak Magyargencsen

Iskolakertet avattak a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola magyargencsi telephelyén.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A helyi iskolások rövid műsorát követően Boros Tamás (a képen balra) polgármester, Győrffy Balázs (jobbra) országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület megyei szervezetének elnöke, Burján Ernő agrármérnök, a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, valamint Móricz Attila lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket. Boros Tamás kiemelte, a helyiek szívügye, hogy a gyermekek megszeressék a falusi életformát, illetve érezzék azt a felelősséget, amivel egy növény vagy egy állat gondozása jár.

Boros Tamás polgármester és Győrffy Balázs országgyűlési képviselő gyümölcsfát ültetnek a kertben Fotó: Polgár Bettina/Napló

Boros Tamás rámutatott, a kicsik a közösségi összefogás révén kialakított iskolakertben megtanulhatják, hogyan tudnak a későbbiekben finom, egészséges élelmiszert előállítani saját maguk és a családjuk számára. A polgármester megjegyezte, nagyon sok falusi nem él a lehetőséggel, hogy az udvarhoz tartozó kertet művelje. Ezzel nemcsak az egészséges gyümölcstől, zöldségtől esnek el, amit maguk termelhetnének, de kiesnek abból az életformából is, amit a falusi lét kínál. Ezt a folyamatot hivatott visszafordítani az iskolakert, mely a környezettudatosságra nevelés fontos eleme.

– A kert méreténél fogva játékosan, könnyedén vezeti be a gyermekeket az ismeretekbe. A levegőn végzett munka után pedig jobban esik majd a tízórai, főleg, ha a szendvics mellé azt a zöldséget fogyasztja a tanuló, ami maga és társai termeltek. Többen kedvet kaphatnak, hogy otthon is kipróbálják a kertészkedést, ezáltal pedig kevesebb lesz a gondozatlan terület – fűzte hozzá.

Győrffy Balázs elmondta, Magyargencsen fontos szerephez jut az épített örökség, azonban nemcsak téglából lehet építkezni, hanem előremutató értékekből is. Ilyen az iskolakert, mely olyan hasznos ismereteket ad át a gyermekeknek, amire az internet nem képes: a környező világ ízét, illatát, zamatát. Papp Tamás és Burján Ernő eredményes, örömökben gazdag munkát kívánt a kisgyermekeknek, majd Móricz Attila lelkipásztor áldását követően a jelenlévők gyümölcsfákat ültettek el a kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában