erőmű

2019.10.12. 14:02

Kormánytámogatással az ajkai pernyehullás ellen

Fenyvesi Zoltán Ajka térségének országgyűlési képviselőjét kértük, mondja el véleményét az ajkai pernyehullással kapcsolatban.

Rednágel Zsuzsanna

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk: „Az ajkai erőmű új tulajdonosi körét a Veolia Zrt. képviselőit 2017 év végén kerestem meg azzal, milyen elképzeléseik vannak a pernyehullás megszüntetésére vonatkozóan. Ahogy az kiderült, akkor nem csak az önkormányzati választástól, de még a megoldástól is messze voltunk. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a tüzeléstechnológiai váltásra és a porleválasztók cseréjére, felújítására lesz szükség, melynek beruházási nagyságrendjét és a kivitelezés várható időpontját még megbecsülni sem tudták.

Egy év türelmet kértek a probléma összes vetületének feltárására. Az egy év lejárta után újra megkerestük a céget. Az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója, Vollár Attila elmondta, hogy 15 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy környezetbaráttá tegyék az erőművet és teljesen megszűnjön a pernyehullás. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt a beruházási nagyságrendet csak részben tudja finanszírozni az erőmű.

Az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója, Vollár Attila, Gulyás Gergely miniszterrel, Fenyvesi Zoltánnal országgyűlési képviselővel és Baráth Gáborral, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével az erőműben tett látogatásuk során
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna/Napló

Baráth Gábor a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltjével ekkor hívtuk le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy politikai támogatását kérjük a projekthez az ajkaiak egészsége érdekében. Ezután vettük fel a kapcsolatot az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Schanda Tamás miniszterhelyettessel, akivel a cég által rendelkezésünkre bocsátott szakmai anyag alapján folytattunk egyeztetéseket. Schanda Tamás szerint az új EU-s pályázati rendszernek az előkészítése 2020-ban kezdődik el, ahol a cég elképzeléseit messzemenően figyelembe tudják majd venni, így több milliárd forintos állami támogatással tud majd megvalósulni a beruházás.

Ezek után hidegzuhanyként ért bennünket az a hír, hogy a cég saját forrásból és csupán 3 milliárd forintból megoldja ezt a beruházást. Ezt az ajkai MSZP-s polgármester tette közzé egy, a cégnél tartott sajtótájékoztató után az Ajkai Szó című helyi lapban és a saját közösségi oldalán. Ezt követően kértem a Veolia Zrt. vezetését, hogy tisztázzák a beruházás nagyságrendjét és hogy szükség van-e a korábban kért kormánytámogatásra. 2019. október 08-án kelt levelében a cég tisztázta a „félreértéseket” és cáfolta az ajkai MSZP-s polgármester Schwartz Béla állításait.” Álljon itt a cég levelének egy része:

„Az ajkai lakosság érdekeit szolgáló – Önöknek felvázolt – teljes körű környezetvédelmi beruházási terveinket a kormány támogatása nélkül önerőből a közeljövőben nem áll módunkban megvalósítani, ezért örömmel vennénk, ha Képviselő Úr a további fejlesztéseink tekintetében a jövőben is támogatásáról biztosítana bennünket.”

Fenyvesi Zoltán roppantul sajnálja, hogy a tizenhét éve regnáló polgármester most is megkérdőjelezi a politikai ellenfeleinek a város érdekében tett erőfeszítéseit. Sajnálja, hogy egy súlyos környezetvédelmi kérdést politikai síkra tereltek az ajkai szocialisták. Minden ajkainak egyértelmű, csak úgy tűnik a helyi szocialista politikusoknak nem, hogy egy ajkai 15 milliárd forintos beruházást csak a város vezetése, a polgármester, az országgyűlési képviselő és a kormány összefogásával lehet megoldani.

Úgy fogalmazott, az a polgármester, aki csatatérnek tekinti a városát és nem együttműködő a kormánnyal, az valójában a helyiek ellen cselekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában