bollywood a balatonnál

2019.10.12. 11:30

Rózsaszirmot szórtak indiai sztárok a füredi sétányon

Rózsaszirmot szórtak az indiai Rabindranath Tagore (1861-1941) Nobel-díjas költő, író szobránál az indiai filmgyártás, Bollywood meghatározó személyiségei az általuk kultikusként tisztelt Balatonfüreden szerdán, majd a Villa Vitae-ben városvezetőkkel és újságírókkal találkoztak. Látogatásuk apropóját adta, hogy Budapesten Indiai Filmfesztivált rendeznek október 7-13. között, és a nyitófilm Tagore életéről szól, Rá gondolva címmel.

Kovács Erika

Hári Lenke alpolgármester és az indiai vendégek Balatonfüreden

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bollywood a világ legnagyobb filmgyártója, évente ezer új filmet készítenek, a sztároknak 600-800 milliós rajongótáboruk van.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Méltatta Hári Lenke füredi alpolgármester az indiai nagykövet és a diplomácia támogatását a kétoldalú kapcsolatért. Üdvözölte, hogy az indiai filmipar meghatározó személyiségei idelátogattak, és felidézte a Füred és India közötti egy évszázados kapcsolatot, amely a világhírű, Nobel-díjas költő, író Rabindranath Tagore látogatásával kezdődött 1926-ban.

Gyógyulása után fát ültetett a sétányon, ezzel hagyományt indított el. Sok Nobel-díjas költő, miniszter, politikus látogatott el a sétányra, így Indira Gandhi, Radzsiv Gandhi miniszterelnökök. Tagore emlékét őrzi a szívkórházban a szoba, amelyben gyógyult, Kalkuttában pedig a füredi hagyományok láthatók.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Célunk, hogy a két nemzet közötti szoros kapcsolatot bővítsük, így nemsokára olyan turisztikai csomagot kínálunk az Európába utazó indiaiaknak, amivel többen megismerhetik Közép-Európát, így Füredet. Tán előfordulhat, hogy Tagore életéről Füreden is készül film – mondta.

A nyitófilmben szereplő Raima Sen színésznő először és örömmel jött oda, ahol Tagore is járt. Füred, a panoráma lenyűgözte. Suraj Kumar, a Rá gondolva című film producere és Rahul Mittra rendező felidézte, Tagore életéből az 1924-1941 közötti időszakot dolgozták fel, amikor 1924-es argentínai látogatásakor találkozott Victoria Ocampo argentin íróval, és leveleztek Tagore 1941-es haláláig.

Hári Lenke alpolgármester és az indiai vendégek Balatonfüreden
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Rahul S. Bali, az indiai filmfesztiválok kurátora méltatta a budapesti fesztivált, és Magyarország ékszerének nevezte Füredet. Szívesen venné, ha Füred indiai film helyszíne lehetne. A filmes gondolatok után a jelenlévők elmentek a Tagore sétányra, ahol az indiai költő, író szobránál virágot helyeztek el és rózsaszirmot szórtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában