zsarusors

2019.11.14. 07:00

A Somló fantomja és egyéb bűnesetek – Kötetbemutató Ajkán

Zsarusors címmel jelent meg Herczeg József legutóbbi kötete, melynek bemutatóját a városi múzeumban tartották a közelmúltban. A szerzővel a könyvben szereplő bűnügyekről Vesztróczy László beszélgetett.

Borsos Renáta

Herczeg József és Vesztróczy László közvetlen hangulatú beszélgetése magával ragadta a közönséget

Fotó: Györkös József

Az író rövid időn belül immáron második kötetét mutatta be érdeklődő olvasóinak. A legutóbbi könyv kapcsán a könyvbemutatón valós, megtörtént bűneseteket tárt a nagyközönség elé. A szerző és beszélgetőtársa közvetlen hangulatú párbeszédében rávilágított a kötetben szereplő bűnesetekre, nyomozati eljárásokra, egyértelműen felkeltve az olvasók fegyelmét. Mindemellett hiteles és pontos önéletrajzi információkra, tényekre is fény derítettek.

A rendőrségnél töltött harminc év szolgálati ideje alatt Herczeg József hétszáz bűn­ügyben folytatott nyomozást, felderítést, vizsgálatot. Több mint négyszáz rendkívüli halálesetet helyszínelt. Érdekességként a hallgatóság azt is megtudta, vallásos neveltetést kapott, szülei papnak szánták. Az ő álma azonban új utat jelölt számára, és húszesztendősen próbaidős nyomozóként kezdett a devecseri rendőrkapitányságon.

A munkában elért sikerek, előléptetések hamar igazolták a rendőri pálya iránti rátermettségét. Elmondta, túl a hetvenen úgy érzi, jól döntött hivatását illetően. Számára egyértelmű volt, hogy egyetlen létező szakma sem lehet olyan izgalmas, változatos, mozgalmas, mint a bűn­ügyi nyomozói.

Herczeg József és Vesztróczy László közvetlen hangulatú beszélgetése magával ragadta a közönséget Fotó: Györkös József

A beszélgetésből az is kiderült, mivel lezárt, valós bűn­eseteket vett górcső alá, erősen kellett mérlegelnie. A válogatás során figyelembe vette, hogy nem sérthet személyiségi jogokat, illetve, hogy jelentős kutatómunka szükségeltetik hozzá. Levéltári anyagokból, nyomozati feljegyzésekből, személyes élményeiből írta könyvét.

Az első helyszíni szemle izgalmas története, a tehénpásztor kirablásának és a Somló fantomjának esetén keresztül, a szovjet harckocsizó tisztek gaztettén át, még számos izgalmas eset tényfeltáró ismertetésével minden bizonnyal érdekes olvasási élményt ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában