cél a balaton fenntarthatósága

2019.11.09. 11:00

Balatoni Szövetség: személyes és helyszíni egyeztetésre tartanak igényt

Minden olyan értékmegőrzési és fejlesztési célt, lehetőséget szabályoznak, amelyek remélhetőleg a Balaton fenntarthatósága szempontjából elengedhetetlenek, fogalmazott Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSz) elnöke, Szigliget polgármestere a Balaton partvonalát meghatározó új jogszabályról, amiről egy szigligeti rendezvényen kérdeztük. A jogszabályt a BSz-nek és valamennyi érintett önkormányzatnak véleményeznie kell november 22-ig.

Kovács Erika

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke: Személyes és helyszíni egyeztetésre tartanak igényt a terv készítőivel Fotó: Kovács Erika/Napló

Fotó: Kovács Erika/Napló

Balassa Balázs emlékeztetett, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága a Lechner Tudásközpont közreműködésével előkészítette a Balaton-parti települések vízpart-rehabilitációs tanulmánytervét felváltó, a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási tervét. Ez a vízparti terv érinti mind a 44 parti települést.

Ebben a tervben meghatározzák a Balaton jogi határát, a csónakkikötők, vitorláskikötők, parti sétányok helyeit, beépítési területeket, vízgazdálkodási területeket, frissítik és feltüntetik a nádasok, „szárazulatok” kiterjedését. Szabályozzák a vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen létesítmények helyét. Meghatározzák a kötelezően kialakítandó, fenntartandó zöldfelületeket.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke: Személyes és helyszíni egyeztetésre tartanak igényt a terv készítőivel Fotó: Kovács Erika/Napló

- Vagyis minden olyan értékmegőrzési és fejlesztési célt, lehetőséget szabályoznak, amelyek remélhetőleg a Balaton fenntarthatósága szempontjából elengedhetetlenek – fogalmazott a BSz elnöke. Hozzátette, az önkormányzatok arra tartanak igényt, hogy személyesen és a helyszíneken egyeztessenek a terv készítőivel. Az elnök szerint ugyanis az újraválasztott testületek számára is idő kell a véleményezésre, és több Balaton-parti településnél a polgármester, képviselő-testületi tagok személye megváltozott. Szerinte az új tisztségviselők, főleg a kis falvakban, még nincsenek olyan információk birtokában, hogy felelősségteljes véleményt alkossanak.

Balassa Balázs az eddigi észrevételekről elmondta, több helyen nem értenek egyet a beépítetlenül megőrzendő parti területsáv határaival, ezeken a területsávokon ellentmondások mutatkoznak. Vannak olyan ingatlanok, melyek ebbe a sávba tartoznak, de az érintett ingatlanokon már van építési engedélyt kapott épület. A nádasok ábrázolása több helyen nem felel meg a valóságos állapotnak.

- Nem tudjuk, hogy a terveken szereplő partvonal már a 120 centiméteres vízszintnek megfelelő-e, és a kerékpárutak ábrázolása nem mindig egyezik meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel történt utolsó egyeztetéssel – fogalmazott az elnök.

A Balaton-parti települések vízpartját eddig meghatározó jogszabályt felváltó új vízparti szabályozás terveit 93 szelvényen mutatják be, amelyek az e-építés honlapon érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában