nagy tisztelet övezi

2019.11.20. 20:00

Kenyéráldással emlékeztek meg Szent Erzsébetről Veszprémben

A megyeszékhelyen minden évben megemlékeznek a Katolikus Karitász védőszentjéről, Szent Erzsébetről. Az ünnep kapcsán az egész országban kenyeret szentel az egyház, amiből a karitász a szegény családoknak és a hajléktalanoknak is juttat.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Idén november 19-én a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban tartottak ünnepséget a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász szervezésében.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A misén megjelenteket Tornavölgyi Krisztián plébános köszöntötte, elmondta: a karitász védőszentjére emlékeznek, akinek élete és cselekedetei minden keresztény számára élő példa. Örömmel számolt be arról, hogy a templomban köszönthetik Szent Erzsébet ereklyéjét, ami nagy kincs a közösség számára. Ugyanakkor tavaly került a templom kincsei közé Szent Margit ereklyéje, míg idén nyáron Szent Kinga csontereklyéje mellett Szent Erzsébet testéből egy csontereklye, ami Németországból érkezezett. A plébános kiemelte, mindezek által is érzékelhető válik Szent Erzsébet közelsége.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Árpád-házi Szent Erzsébet (1207-1231) a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, évszázadok óta nagy tisztelet övezi. Az Erzsébethez fűződő egyik legismertebb történet az úgynevezett rózsacsoda. Egy alkalommal kötényében kenyeret vitt a szegényeknek. Férje megállította, megkérdezte, mit visz benne. Erzsébet azt felelte, hogy rózsát, s amikor megmutatta kötényét, valóban rózsák voltak benne. Egy másik legenda szerint Erzsébet egyszer férje ágyába fektetett egy leprás koldust. Hazatérő férje a szobába rontva a megfeszített Krisztust találta az ágyban, és ekkor értette meg felesége „esztelen” szeretetét.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szijártó László plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, nagy öröm számára, hogy a Szent Margit-templomban celebrálhat misét Szent Erzsébet csontereklyéjének jelenlétében. Az atya arra kérte a híveket, hogy gondoljanak a kenyér, a mindennapi kenyér értékére, ugyanis sokszor „kidobjuk” azt a szemétbe. Felhívta a figyelmet, hogy a világ számos pontján éheznek, és mesélt egy nemrégiben vele megesett történetet. Idős emberekkel találkozott Balatonfűzfőn, akik arról beszéltek neki, ők soha életükben nem dobtak el kenyeret. Szijártó László hangsúlyozta, sok minden lehet felesleges, de a legszentebb, a kenyér, sohasem.

Az ünnepi szentmise után megáldották a Szent Erzsébet-kenyereket, amiből mindenki vihetett haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában