Szívügyük a tó

2019.11.07. 07:00

Természetvédő, értékőrző nők civil egyesülete dolgozik a Balatonért

Jövőre lesz 25 éves a Nők a Balatonért Egyesület, mely Alsóörsön alakult a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeinek védelmére.

Szendi Péter

Tarnai Dezsőné öt éve vezeti a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportját

Fotó: Szendi Péter/Napló

Rá egy évre alakult meg a csopaki csoport. Ma már a déli és az északi parton közel húsz településen munkálkodnak.

– A kilencvenes évek elejéhez képet szerencsére csodás a tó vize.

Az alapító okirattal azonos a csoport életfilozófiája. A legfontosabb cél a biológiai, természeti környezet, vizek védelme. Ismeretterjesztés, a helyi értékek felkutatása és őrzése kulturális és humán területeken is. Civil szervezetként észrevételi és javaslattevő jogaink vannak. Épp ezért nyitott szemmel és füllel és teljes szívvel koncentrálunk a környezetünkre, jelezzük, ha valami negatívumot észlelünk – kezdi Tarnai Dezsőné, a csoport vezetője, akit öt éve választottak meg egyhangúlag.

Az elköltözések, az elhalálozások és betegségek miatt jelenleg tizenketten vannak. Szívesen fogadnak új tagokat, akik azonosulni tudnak céljaikkal.

Tarnai Dezsőné öt éve vezeti a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportját
Fotó: Szendi Péter/Napló

Most is sikeresek a hagyományos rendezvényeik. Tarnai Dezsőné két éve ajánlást tett a méltán híres asszonyfarsang értéktárba vételére. Ez a műsor már a tizenkilencedik évadot érte meg a Református Asszonykörrel.

A víz világnapja alkalmából a Csopaki Református Általános Iskola tanulóinak szerveznek érdekes és hasznos feladatokat. A Mandulavirág Óvoda nagycsoportosait vízkóstolásra hívták a műemlék vízimalom szép kertjébe. Hagyományosan megkoszorúzzák a Balatont, s az időjárás függvényében vízparti játékokat hoznak az érdeklődőknek

– Újdonságnak számít a csoportunk munkájában, hogy évente könyvjelzővel ajándékozzuk meg az iskola tanulóit és pedagógusait. Ez ideig az év fája, az év madara, az év gyógynövénye szerepelt a képeken. Idén a Balaton Csopak környéki növényeiből és madaraiból áll a képanyag. Így is hozzájárulunk a felnövekvő nemzedék környezettudatosságához – mutatja Éva néni, miközben beszél a Zöld fesztiválról, mely mindig más helyszínen van. Ez egy kiemelkedő rendezvény, tálcán kínálva a környezet-, vízvédelem, hagyományőrzés, újrahasznosítás ötleteit az érdeklődőknek.

Részt vesznek a település nagy megmozdulásain, mint a strandzáró rendezvény. Óriási érdeklődés kíséri balatoni kákából elkészíthető tutajt. Szeretik a családok az óriás társasjátékot, amely komoly ismeretterjesztő darab a Balaton növény- és állatvilágáról, műemlékekről.

Fémjelzett programjuk a madárijesztő-készítő verseny és kiállítás. Téli estéken a természethez kapcsolódó filmvetítéssel vagy tudományos előadással szolgálnak a falu lakóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában