Sétál a Család

2019.11.02. 15:00

Triplázott a Szilágyi: A nagy háborúról vetélkedtek a diákok

Harmadik alkalommal hirdették meg a Sétál a Család a nagy háború nyomában című sétafüzet alapján összeállított Barangolók elnevezésű helyi vetélkedőt a város általános iskolái 7. és 8. évfolyamainak és a középiskolai korosztálynak.

Jákói Bernadett

A középiskolások kategóriájában az Ipari Szakgimnázium Angolkisasszonyok nevű csapata szerezte meg az első helyet

Fotó: Jákói Bernadett

A korhű jelmezekbe öltözött szervezők a várban, a Szentháromság-szobor előtt fogadták a felsorakozott 12 csapatot. A hét állomásra menetlevéllel indultak el a versenyző csapatok: pontozták a névválasztást, a kitűzőt. S itt húzták a „hátországi recept” készítés feladatot is, melyet írásban kellett leadniuk a versenyzőknek a célállomáson.

A Piarista Gimnázium állomásán történelmi totóval várták a csapatokat, a Rákóczi utcai üzletsoron az egykori Matulka-ház cégérét kellett felismerniük a versenyzőknek, a helyes válaszokért eredeti recept alapján készült pereccel kínálta portékáit Matulka pékné. A Kapuváry-ház udvarában polgármesteri szónoklat készítésével várta az ügyeskedő diákokat Komjáthy László, a nagy háború idejének egykori veszprémi polgármestere. A csapatok felkeresték az első világháborús emlékművet a Vörösmarty téren, ahol tiszteletadással, virággal, iskolájuk szalagjával adóztak a hősök emlékének.

Fotó: Jákói Bernadett

Az Alsóvárosi temetőben felkeresték azokat a jeles sírhelyeket is, ahol az első világháború hősei nyugszanak. A megyei könyvtár Kisfaludy-termében ünnepélyes eredményhirdetésen adták át az okleveleket, a könyvjutalmakat a vetélkedőben részt vevő csapatoknak, a felkészítő tanároknak, a szervezőknek. A vetélkedőn két korosztályban hirdettek eredményeket: Az általános iskolák között I. helyen a Szilágyi Erzsébet iskola Történész csapata végzett, II. helyen a Szilágyi iskola Hadiárvák csapata, harmadik helyet – holtversenyben – a Hős Csomaiak nyerték el, szintén a Szilágyiból, megosztva a Kossuth iskola Belső Harcok csapatával.

Középiskolásoknál I. helyet az Ipari Szakgimnázium Angolkisasszonyok nevű csapata nyerte, akik megtisztelték a rendezvényt iskolájuk formaruhájában és kitűzőjükkel való megjelenésükkel. A II. helyet a SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Időutazók csapata szerezte meg, III. helyezésben a Padányi Katolikus Iskola Matulka lányai csapata részesült. IV. helyet a Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnázium Történelemtudósok diákjai érdemelték ki.

A középiskolások kategóriájában az Ipari Szakgimnázium Angolkisasszonyok nevű csapata szerezte meg az első helyet
Fotó: Jákói Bernadett

A tizenkét csapatból kilenc a Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadására kapott meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában