Példát mutattak kötelességteljesítésből

2020.01.11. 07:00

A doni hősökre emlékeztek Veszprémben

A doni katasztrófa 1943. január 12-én következett be, amelynek során a magyar haderő néhány nap alatt több tízezres emberveszteséget szenvedett el. A doni csata jelképe lett a hazaszeretetnek, önfeláldozásnak és bátorságnak.

Molnár Sándor

20200110 Veszprém Vár utcai kápolna. Honvédségi megemlékezés a doni hősökről Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A Veszprémben szolgáló katonai alakulatok képviselői ünnepi megemlékezést tartottak a helyőrségi kápolnában a várban. Szedmák Péter hadnagy elevenítette fel a II. világháború történéseit, amelyet gyors lefolyásúnak reméltek, de már az első néhány hónapban olyan óriási emberáldozatot követelt a hadban álló felektől, amilyenre az emberiség addigi történelme során még nem volt példa.

– Nincs olyan család Magyarországon, amely ne veszített volna el egy apát, egy fiút, egy testvért, vagy egy barátot. A doni csata és az azt követő események a II. világháború legnagyobb magyar veszteséggel járó tragédiája volt – fogalmazott a hadnagy. Az MH 54. Veszprém Radar­ezred kommunikációs tisztje kiemelte, hogy nem feledhetjük el ezt a napot, ébren kell tartani minden magyar ember tudatában, emlékezni kell rá és az emlékezetből jövőt kovácsolni. Kitért arra is, hogy minden történelmi eseménynek megvan a maga a tanulsága és üzenete a jövő számára.

– Ez a tragédia arra is figyelmeztet bennünket, hogy küzdjünk minden erőszakkal szemben, hiszen az értelmetlenül elveszett életeket soha senki nem adhatja vissza. Legyünk azon, hogy ez az emléknap mindig megmaradjon figyelmeztető jelként, a béke jeleként – hangsúlyozta a szónok.

Szabó György alezredes, református tábori lelkész az elesettekről elmondta, hogy nem csak áldozatok, hanem hősök is voltak. A kötelességteljesítés, a bajtársiasság, a helytállás hősei, akiknek erejére, kitartására szüksége volt a hazának.

Az ünnepi megemlékezés a Szózat és a Takarodó hangjaival ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában