erősíteni a közösségeket

2020.01.23. 17:30

Felsőörs: összegzés és tervek a családbarát településen

Jelentős beruházásokkal, országos családbarát elismeréssel gyarapodott Felsőörs tavaly. A faluban, ebben az évben újabb számottevő fejlesztéseket tűztek ki célul, erről beszélt egyebek mellett Szabó Balázs, a folyamatosan gyarapodó, mintegy 1850 lakosú település polgármestere.

Kovács Erika

Nagy szükség volt bölcsődére is a faluban, amit nemrég adtak át az óvoda mellett

Fotó: Penovác Károly/Napló

Szabó Balázs, a falu elöljárója tavalyi eredményeikről kiemelte, nagy örömmel nyugtázzák azt, hogy évről évre növekszik a lakosság száma. Ezen a településen ugyanis sok gyermek születik, számos nagycsalád él náluk, és sok család költözik hozzájuk.

Ezért nagy büszkeséggel töltötte el őket, amikor a Parlamentben tavaly megkapták a családbarát önkormányzatnak járó díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől. A polgármester az elmúlt évről egyebek mellett kifejtette, több mint 70 millió forintból teljesen megújult a Községháza, és ezzel régi tervük vált valóra. Az épület ma már nagyon impozáns megjelenésű és korszerű, tágas, világos, energiatakarékosan működik, minden igénynek megfelel. Emellett szilárd burkolatot kapott három külterületi út, összesen több, mint egy kilométer hosszban, ami jelentősen megkönnyítette az arra járók, illetve a közlekedők életét.

–Már tavaly év végére elkészült a bölcsődénk épülete, közvetlenül az óvoda mellett, ezzel már új szolgáltatást tudunk nyújtani a kisgyermekes családoknak. Így már a 20 hetestől, egészen a három éves korig terjedő korosztály nappali ellátása helyben biztosított Felsőörsön, fogalmazott Szabó Balázs. Az új, 12 férőhelyes bölcsőde, amit a közelmúltban adtak át, összesen 120 millió forintból épült, teraszokkal, udvarral, parkolókkal. A költségekből 95 millió forint kormányzati támogatás. A polgármester hozzátette, mindezek mellett rendkívül színvonalas rendezvényeket szerveztek a helyben élőknek és vendégeiknek egyaránt.

Nagy szükség volt bölcsődére is a faluban, amit nemrég adtak át az óvoda mellett
Fotó: Penovác Károly/Napló

–Ebben a faluban mindig pezseg az élet, érzékeltette életüket a polgármester. Felsőörsön kiemelten kezelik a helyi értékeket, valamint a hagyományokat, eszerint a Helyi értéktár tanulmányi füzetek című sorozatuk második részét sikerült megjelentetniük a felsőörsi Batthyány emlékekről.

Szabó Balázs idei terveikről kifejtette, alapvető cél, hogy megvalósítható gazdasági programot állítsanak össze a mostani ciklusra. Mindemellett közösségi térnek, illetve nagy rendezvényeknek is alkalmas tornatermet szeretnének építeni az iskola területén, amelyhez a tervek és a pozitív kormányhatározat már rendelkezésre áll, jelenleg a beruházás közbeszerzési feladatait végzik. Kiemelt céljuk az is, hogy kerékpárút építsenek Alsóörssel közösen a két település területén, illetve a Balaton és Veszprém között.

Ehhez a pályázatot megnyerték, a jogerős építési engedélyt megszerezték. A beruházás nem csak a sportolást érinti rendkívül kedvezően, hanem a biztonságos közlekedést is szolgálja majd. Felsőörsön terveik szerint építenek belterületi utakat is, amelyre a Magyar Falu programból 30 millió forint támogatást nyertek el.

Alapvető céljuk továbbá, hogy tovább erősítsék közösségeiket, őrizzék a rájuk jellemző építészeti hagyományokat, változatos kulturális programokat és rendezvényeket szerveznek, különös tekintettel a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából meghirdetett Összetartozás évére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában