A szűrés védőoltással biztos védelmet nyújt

2020.01.25. 07:00

Fűzfőn is csatlakoztak az Európai Méhnyakrák-megelőzési Héthez

Idén január 20–26. között rendezték meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A városi könyvtár második alkalommal csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a megelőzésre hívja fel a figyelmet.

Szendi Péter

Javasolt, hogy a szexuális élet megkezdésétől és/vagy 21 éves kortól rendszeresen menjenek rákszűrésre a lányok

Fotó: Szendi Péter

– A 2020-as év szlogenje: „Fontos, amit megosztasz?/!”, amellyel arra ösztönöz a Mályvavirág Alapítvány mindenkit, hogy ne csak azokat a posztokat, tartalmakat osszuk meg, amik nem bírnak értékkel és útmutatással életünkben. Osszunk meg olyanokat is, amik a magunk és mások hasznára, segítségére válhatnak – kezdte az előadását Tölgyes Beáta területi védőnő.

Mint megtudtuk, a méhnyakrákot vírus okozza, a humán papillomavírus, amely jelen van a világunkban, életünkben. Mindegy, hogy nők vagyunk, férfiak vagy gyerekek. Itt van körülöttünk, mégis elsősorban a lányokat, nőket veszélyezteti, mert, ha tartósan bent marad a szervezetünkben, méhnyakrákot okozhat. A világon évente 500 ezer új esetet fedeznek fel, amelyből 25 ezer esetet az Európai Unió tagországaiban diagnosztizálnak. Magyarországon évente mintegy ezerötszáz új beteggel kell számolni. A megbetegedett nők közel harmada hal meg a betegség következtében. Leggyakrabban 35–60 éves korban fordul elő, de egyre növekszik a fiatal, 30 éves kor alatti, betegek aránya. A HPV-fertőzés az esetek döntő többségében átmeneti és tünetmentes. Ha a HPV-fertőzés hosszú ideig megmarad a szervezetben, beindít egy elváltozást. Ezt rákmegelőző állapotnak hívjuk. A méhnyakrák általában hosszú idő alatt fejlődik ki, panaszokat eleinte egyáltalán nem okoz.

Tölgyes Beáta: Javasolt, hogy a szexuális élet megkezdésétől és/vagy 21 éves kortól rendszeresen menjenek rákszűrésre a lányok Fotó: Szendi Péter

A méhnyakrák megelőzése két erős lábon áll: a szűrés és a védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet! A rendszeres méhnyakszűrés nagyon fontos, segít időben felfedezni a rákmegelőző állapotokat, így nagyon sok esetben elkerülhető a méhnyakrák kialakulása. Javasolt, hogy a szexuális élet megkezdésétől és/vagy 21 éves kortól rendszeresen, évente menjenek nőgyógyászhoz rákszűrésre. A védőoltás hatásos a rákmegelőző elváltozás és a méhnyakrák megelőzésében, legcélszerűbb a szexuális aktivitás megkezdése előtt alkalmazni.

Magyarországon a hetedik osztályos lányok ingyenesen hozzájuthatnak a védőoltáshoz – zárta képekkel illusztrált előadását Tölgyes Beáta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában