Helyettesítőt ajánlanak

2020.01.08. 14:00

Készlethiány lehet a Veszprém megyei gyógyszertárakban is

Több készítmény is hiányzik a patikákból, a szakemberek azt javasolják, a betegek a helyettesítő gyógyszert szedjék az átmeneti, akár hetekig tartó időszakban.

Marton Attila

Alfási Tünde patikavezető elmondta, a hiány hátterében a legtöbb esetben az egyedi dobozazonosítóra való áttérés áll

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A gyógyszertárunkban jelenleg csaknem hetven készítmény nem elérhető, vannak köztük vérnyomás- és gyomorsavcsökkentő gyógyszerek, mondta kérdésünkre Alfási Tünde, egy veszprémi patika vezetője. Hozzátette, az átmeneti készlethiány nem a gyógyszertárak hibája, a veszprémi patikából is naponta többször küldenek több nagykereskedőnek rendelést, azonban így is vannak olyan készítmények, amelyek még hetekig nem lesznek elérhetők.

A szakember elmondta, a gyógyszerhiány hátterében a legtöbb esetben az egyedi dobozazonosítóra való áttérés áll: a tavaly bevezetett európai uniós szabályozás – amelynek célja a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem – miatt a gyógyszergyártóknak sok esetben át kellett alakítaniuk a gyártó- és csomagolósort, valamint számos termék új csomagolásba, például üveg helyett buborékfóliába került át. Az áttérés azonban nem megy egyik napról a másikra, emiatt egy-egy termék akár heteken át nem kapható.

Alfási Tünde patikavezető elmondta, a hiány hátterében a legtöbb esetben az egyedi dobozazonosítóra való áttérés áll
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az egyedi dobozazonosító szisztéma lényege, hogy a gyárban rákerül egy QR-kód a dobozra, ami alapján egy felhőalapú rendszerben egyszerűen nyomon követhető a patikaszer útja a gyógyszergyártótól a betegig.

Alfási Tünde hangsúlyozta, amennyiben valaki azzal szembesül a patikában, hogy a rendszeresen szedett gyógyszere átmenetileg nem elérhető, az fogadja el a helyettesítőként ajánlott készítményt. Ha a helyettesítő készítmény sem kapható, akkor fel kell keresni a gyógyszert felíró orvost, szögezte le a gyógyszertárvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában